Παναγιωτόπουλος: Λίγο πάνω από 20 τα κρούσματα κορωνοϊού στις Ένοπλες Δυνάμεις

Μέχρι τώρα τα κρούσματα κορωνοϊού ήταν σποραδικά και λίγα στις ‘Ενοπλες Δυνάμεις, πεδίο που δεν προσφέρεται για ασκήσεις ανεύθυνης αντιπολίτευσης, ανέφερε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος στην ΕΡΤ. Τα στελέχη αριθμούν πάνω από 100.000 και τα κρούσματα είναι λίγο πάνω από 20, σε συνθήκες κανονικής λειτουργίας, τόνισε και υπενθύμισε ότι το μέτρο του εγκλεισμού ισχύει μόνο για τις Στρατιωτικές Σχολές όπου δεν έχει σημειωθεί ούτε ένα κρούσμα.

Αρχές Ιουνίου και όχι Μαρτίου θα γίνει η κατάταξη νεοσύλλεκτων της επόμενης ΕΣΣΟ, για λόγους «αραίωσης», ενώ θα διανέμεται σε όλους συσκευασία με γάντια και αντισηπτικό καθώς και φυλλάδιο με οδηγίες προφύλαξης. Στόχος η ειδική αυτή συσκευασία αυτοπροστασίας να διανεμηθεί σε όλους τους στρατεύσιμους που υπηρετούν στις μονάδες, ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Πρόσθεσε ότι οι στρατεύσιμοι περιορίζονται για λόγους προφύλαξης, ενώ σχετικά με την αναστολή αδειών τόνισε ότι το διάστημα που χάνεται τώρα, θα αφαιρεθεί στο τέλος της θητείας η οποία έτσι θα λήξει νωρίτερα. «Οι ‘Ενοπλες Δυνάμεις πρέπει με κάθε τρόπο να λειτουργούν κι εμείς οφείλουμε να λάβουμε όλα τα μέτρα», επισήμανε ο υπουργός Άμυνας. «Γίνεται λόγος για αξιωματικούς που μπαινοβγαίνουν», ανέφερε ο κύριος Παναγιωτόπουλος, σημειώνοντας ότι όλοι έχουν λάβει σαφείς οδηγίες που τηρούν ευλαβικά.

Ο υπουργός Άμυνας επανέλαβε ότι ο Απρίλιος είναι κρίσιμος μήνας για τον έλεγχο της διάδοσης του κορωνοϊού. Τόνισε πως «δεν πρέπει να σπαταληθεί η προσπάθεια» ενώ αναφέρθηκε στη συνδρομή του στρατού: Εχουν διατεθεί δεκάδες στελέχη και σπουδαστές σε πολλές δομές του υπουργείου Υγείας, 24 σπουδαστές στον ΕΟΔΥ, άλλοι 10 στις κοινές ομάδες δειγματοληψίας, τέσσερις νοσηλευτές στην Ξάνθη, 9 στην Καστοριά και άλλοι στο Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς. Τα στρατιωτικά νοσοκομεία είναι στη διάθεση του ΕΣΥ, ενώ υπάρχει ήδη συμφωνία με το υπουργείο Υγείας να εκχωρηθεί το ΝΙΜΙΤΣ όπου γίνονται εργασίες ανακαίνισης σε πτέρυγα γα να χρησιμοποιηθεί στη μάχη κατά του κορωνοϊού.

«Εχουμε ενεργοπήσει το 441 εργοστάσιο στην αποθήκη βάσεως όπου έχει ξεκινήσει η παραγωγή αντισηπτικών, εκ των οποίων 1000 φιάλες έχουν διατεθεί στο «Χαμόγελο του Παιδιού», ενώ στο 700 στρατιωτικό εργοστάσιο άρχισε η παραγωγή για 50.000 μάσκες άμεσα και στη συνέχεια άλλες 100.000», συνοψίζει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Σχετικά με την κατάσταση στον Έβρο, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος επισήμανε ότι «δεν έχει λήξει ο συναγερμός», ενώ σημείωσε ότι «βέβαια, απέτυχε ο εκβιασμός και η απόπειρα οργανωμένης εισβολής από την Τουρκία». «Δεν έτυχε, πέτυχε με την προσπάθεια θωράκισης του Έβρου που εκτυλίσσεται σε βάθος χρόνου. Αρχές Σεπτεμβρίου εισήχθη στη Βουλή το θεσμικό πλαίσιο για ενιαίο φορέα επιτήρησης συνόρων. Οταν προέκυψε η ανάγκη οι ‘Ενοπλες Δυνάμεις και η Ελληνική Αστυνομία έκαναν υπέροχο αγώνα κι έφεραν αποτέλεσμα και ήδη ο φράχτης επεκτείνεται και ενισχύεται σε όλο το μήκος των χερσαίων συνόρων. Στόχος είναι οι δυνάμεις να είναι καλύτερα εξοπλισμένες και ό,τι ήθελε προκύψει», σημείωσε.

Η αστυνομία ήδη συνεργάζεται με τις ‘Ενοπλες Δυνάμεις με άψογο τρόπο, σαν ένα σώμα και πολλά συγχαρητήρια αξίζουν σε όσους έδωσαν τον αγώνα. Στο τραπέζι είναι η ενίσχυσγη του προσωπικού εφόσον το επτρέψουν τα οικονομικά της χώρας που πιέζονται από την κρίση με τον κορονοϊό, ανέφερε τέλος, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Πηγή: ΕΡΤ