Μετανάστες από την Λιβύη θα αποβιβάζονται στην Κρήτη!

Στην επιχείρηση «Ειρήνη»  (ναυτική επιχείρηση της ΕΕ για εφαρμογή του εμπάργκο όπλων προς την Λιβύη) αναφέρθηκε ο Νίκος Δένδιας στην ατυπη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Ο κ. Δένδιας μίλησε για την  σημασία της έναρξης της επιχείρισης IRINI, τονίζοντας την ανάγκη να διασφαλισθούν επαρκή μέσα που θα την καταστήσουν ικανή να φέρει σε πέρας την αποστολή της. «Η επιχείρηση αυτή, τη σύσταση της οποίας υποστηρίξαμε ενεργά, συνιστά σημαντική ώθηση στην προσπάθεια όλων μας προς την επίλυση της κρίσης στη Λιβύη και την εδραίωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Πρέπει να επισημάνουμε ότι η ναυτική δράση με τον ονομασία «ΕΙΡΗΝΗ» ξεκίνησε μετά την αποδοχή από μέρους της Ελλάδας, ότι οι πρόσφυγες –μετανάστες που θα περισυλλέγουν τα ευρωπαϊκά πλοία στην Μεσόγειο και οι οποίοι προέρχονται από την Λιβύη, θα γίνονται αποδεκτοί και σε λιμάνια της Ελλάδας και πιο συγκεκριμένα της Κρήτης.  

Η Δύναμη EUNAVFOR MED, επισήμως δεν είχε τεθεί σε δράση έως ότου κάποια χώρα να συμφωνήσει τι θα έκαναν όσους η ναυτική δύναμη διέσωζε σε βάρκες με κατεύθυνση τις ευρωπαϊκές ακτές. Οι χιλιάδες δηλαδή που μπαίνουν σε μια βάρκα από τη Λιβύη –όπου δεν υπάρχει έλεγχος λόγω του εμφυλίου- για να διασχίσουν την Μεσόγειο και να φτάσουν σε κάποια ιταλική ακτή, της ενδοχώρας ή νησιού. Η Ρώμη έβαλε όρο ότι δεν δέχεται μόνο αυτή να υποδέχεται μετανάστες, άρα η Δύναμη δεν λειτουργούσε.

Η Αθήνα όμως διακαώς θέλει να εμποδίζεται η παροχή όπλων από την Τουρκία προς τη Λιβύη. Γι αυτό και δέχθηκε τελικώς να χρησιμοποιηθεί η Κρήτη, ως σημείο που τα πολεμικά ευρωπαϊκά πλοία θα αφήνουν μετανάστες-πρόσφυγες. Πολύ απλά τα πολεμικά πλοία αν βλέπουν βάρκα ούτε την σπρώχνουν προς τα πίσω ούτε την αφήνουν να συνεχίσει την πορεία της. Μεταφέρουν τους μετανάστες σε ασφαλές λιμάνι μάλλον στο ποιο κοντινό. Οπότε η Ελλάδα θα δέχεται πλέον μετανάστες από την Αφρική.