Συρία: Τουλάχιστον 18 νεκροί στρατιώτες του καθεστώτος από επίθεση του ISIS στη Χομς

Τουλάχιστον 18 μέλη των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων και των συμμάχων τους σκοτώθηκαν σήμερα σε επίθεση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο ανατολικό τμήμα της επαρχίας Χομς (κεντρική Συρία) όπου μαίνονται μάχες, σύμφωνα με μη κυβερνητική οργάνωση.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο επίσης για 11 νεκρούς μεταξύ των τζιχαντιστών στις συγκρούσεις και τους βομβαρδισμούς στα περίχωρα της ελεγχόμενης από τον συριακό στρατό πόλης Αλ-Σούχνα, στην επαρχία Χομς, στην έρημο της Συρίας.

“Οι μάχες συνεχίζονται σε διάφορους άξονες και ο απολογισμός μπορεί να αυξηθεί”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντελ Ραχμάν.

“Η ρωσική αεροπορία (σύμμαχος της Δαμασκού) επενέβη για να εμποδίσει την προώθηση των τζιχαντιστών και τυχόν κατάκτηση της πόλης από το Ισλαμικό Κράτος. Πρόκειται για τη φονικότερη επίθεση που σημειώνεται στη Συρία από το Ισλαμικό Κράτος μετά τον περασμένο Δεκέμβριο”, πρόσθεσε ο Ραχμάν.

Η τζιχαντιστική οργάνωση τότε είχε θέσει στόχο τρεις εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στην επαρχία Χομς, σκοτώνοντας 13 φιλοκυβερνητικούς μαχητές και τέσσερις άμαχους που εργάζονταν στις εγκαταστάσεις.

Μετά την ήττα του στη Συρία τον Μάρτιο του 2019, το ΙΚ πραγματοποιεί φονικές επιθέσεις, κυρίως στην αχανή έρημο της Συρίας που εκτείνεται από την επαρχία Χομς έως την επαρχία Ντέιρ Εζόρ, στα σύνορα με το Ιράκ.

Στόχος των επιθέσεων αυτών είναι τόσο ο συριακός στρατός και οι σύμμαχοί του (συγκεκριμένα οι ιρανικές ή φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές) όσο και οι κουρδικές δυνάμεις, που υποστηρίζονταν επί μακρόν από την Ουάσινγκτον στην μάχη τους κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Η πόλη Αλ-Σούχνα και τα περίχωρά της έχουν αποτελέσει πολλές φορές στόχο των επιθέσεων αυτών, κυρίως τον περασμένο Οκτώβριο, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Μετά την αυτοανακήρυξη του “χαλιφάτου” του το 2014 σε εδάφη της Συρίας και του Ιράκ, το ΙΚ γνώρισε αλλεπάλληλες ήττες στις δύο χώρες προτού ηττηθεί εντελώς πέρυσι.

Στη Συρία, η οργάνωση διατηρεί εν υπνώσει πυρήνες μέσα στην έρημο και συχνά αναλαμβάνει την ευθύνη επιθέσεων εκτός από τις άμεσες ένοπλες συγκρούσεις.

Ο πόλεμος στη Συρία που ξέσπασε το 2011 μετρά 380.000 και πλέον νεκρούς και εκατομμύρια εκτοπισμένους.