Σταϊκούρας: «Το πακέτο μέτρων στήριξης θα επαναληφθεί τον Μάιο, ίσως διευρυμένο»

Θα υπάρξει μια ακόμα επανάληψη τον επόμενο μήνα του πακέτου των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί για την αντιμετώπιση της κρίσης, και ίσως αυτό θα είναι διευρυμένο δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Στο πλαίσιο αυτό, στόχος είναι να επαναληφθεί μια ακόμη φορά και η «επιστρεπτέα προκαταβολή», μέσω της οποίας χορηγείται ρευστότητα από τον προϋπολογισμό σε επιχειρήσεις με 1- 500 εργαζόμενους. Σημειώνεται ότι, έως το βράδυ της Πέμπτης είχαν υποβάλει αίτηση για ένταξη στο συγκεκριμένο πρόγραμμα 54.360 επιχειρήσεις.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι η χώρα μας υπέβαλε και εγκρίθηκαν στην ΕΕ τρια προγράμματα για την επιχειρηματικότητα, που αφορούν την επιστρεπτέα προκαταβολή, το ταμείο εγγυοδοσίας ύψους 2 δισ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και πρόγραμμα 1 δισ για την επιδότηση τόκων ενήμερων δανείων

«Άρα σας είπα ήδη 4 δισ μέτρα για Απρίλιο – Μάιο για να ενισχύσουμε τη ρευστότητα των επιχειρήσεων», σημείωσε.

Εξήγησε ότι δυνητικά η Ελλάδα με βάση τις αποφάσεις της ΕΕ μπορεί να λάβει ενίσχυση της τάξεως των 7 με 8 δις ευρώ, αν και ακόμη δεν έχουν οριστικοποιηθεί τα μέτρα.

Ο υπουργός κάλεσε τους πολίτες που δεν έχουν πληγεί τα εισοδήματά τους από την πανδημία να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, λέγοντας ότι «πρέπει να τηρήσουμε ως χώρα την κουλτούρα πληρωμών». Ανέφερε επίσης, ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, ένα κομμάτι φορολογουμένων ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις τους τον Μάρτιο και τις πρώτες ημέρες του Απριλίου.

Τέλος προανήγγειλε εκ νέου την ανακοίνωση εντός του Απριλίου στοχευμένων κλαδικών πολιτικών, οι οποίες θα αφορούν στις τουριστικές επιχειρήσεις, στην ενέργεια, στην ακτοπλοΐα, στις μεταφορές και στον πρωτογενή τομέα.

Τι πέτυχε ο νότος στο Eurogroup

Ο Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε επίσης στους τρεις στόχους που πέτυχε η Ελλάδα και οι χώρες του νότου.

Το πρώτο ήταν ότι το Eurogroup κατάφερε να φτάσει συμφωνία, κάτι που δεν ήταν δεδομένο. Το δεύτερο ήταν η απόφαση για το πακέτο μέτρων ενίσχυσης της οικονομίας ύψους 540 δισ. ευρώ Το τρίτο, το κείμενο περιλαμβάνει σαφείς αναφορές για την μετα-κορωνοϊού εποχή, για το δημοσιονομικό πολυετές πλαίσιο και πως θα κατανεμηθούν οι πόροι αλλά και το πιο σημαντικό, για το ταμείο αλληλεγγύης που θα χρηματοδοτηθεί από καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι σε αυτό ακριβώς το σημείο υπάρχει μια μεγάλη σύγκρουση και η διατύπωση ήταν αποτέλεσμα συμβιβασμού μεταξύ των χωρών του Βορρά και του Νότου.

«Θέλαμε σαφή αναφορά σε κορωνο-ομόλογο, πετύχαμε να μπουν αυτές οι κρίσιμες λέξεις που αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Το θεωρώ επιτυχία» είπε.

Σύμφωνα με τον υπουργό, στις 23 Απριλίου, στη Σύνοδο Κορυφής θα εξετάσουν το κείμενο που επεξεργάστηκαν οι υπουργοί Οικονομικών στο Eurogroup.

Πρώτη κατοικία: Θα πετύχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα

Ο υπουργός Οικονομικών, εμφανίστηκε αισιόδοξος πως η κυβέρνηση θα πετύχει στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, το βέλτιστο αποτέλεσμα για την κοινωνία.

Ειδικότερα εξήγησε ότι η Αθήνα έχει καταθέσει τα επιχειρήματά της και πάντα λειτουργεί με κριτήριο την αποτελεσματικότητα και τη δικαιοσύνη.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο μονομερούς ενέργειας από την ελληνική πλευρά, απάντησε ότι δεν είναι υπέρμαχος των μονομερών λύσεων. Πρόσθεσε επίσης ότι και το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν συμφωνίες με τους θεσμούς που δεν ήταν θετικοί σε ζητήματα όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ, ωστόσο λύθηκαν χωρίς μονομερείς ενέργειες.