Μπακογιάννη: Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το οποιοδήποτε «ατύχημα» με την Τουρκία

«Η πολιτική που ακολούθησε η Τουρκία, της γύρισε μπούμερανγκ», δήλωσε βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στην εκπομπή «Εκτός Γραμμής» στον Alpha, με τον Τάκη Χατζή και τη Λίδα Μπόλα.

«Δεν πιστεύω ότι η Τουρκία θα αφήσει τον σχεδιασμό της. Αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα, πέραν του κορωνοϊού. Αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά προβλήματα, έχει μεγάλη κοινωνική αναταραχή. Δεν αποκλείεται να ακολουθήσει την παλιά δοκιμασμένη μέθοδο εξαγωγής των δικών της προβλημάτων προς τις γειτονικές χώρες», υπογράμμισε η κ. Μπακογιάννη.

Όπως είπε, η Ελλάδα είναι πλέον περισσότερο θωρακισμένη και «ο Ερντογάν θα πρέπει να λογαριάζει με μια ισχυρή Ελλάδα». Η βουλευτής της ΝΔ εκτιμά ότι η Τουρκία δεν θα πάει γυρεύοντας για θερμό επεισόδιο, ωστόσο «κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το οποιοδήποτε ‘ατύχημα’ που μπορεί να συμβεί. Εχουν γνώση οι φύλακες».

«Οποιαδήποτε κίνηση της Τουρκίας θα αντιμετωπιστεί με καλύτερη θωράκιση. Θέλει μεγάλη αυτοπεποίθηση. Δεν χρειάζεται κανενός είδους φόβου. Έχω εμπιστοσύνη σε μας», πρόσθεσε.

Αναφορικά με το σενάριο που διακινείται τις τελευταίες ημέρες, ότι ο Τούρκος πρόεδρος σχεδιάζει να στείλει μετανάστες με κορωνοϊό στα νησιά, η κ. Μπακογιάννη τόνισε: «Δεν υπάρχει τέτοια απόδειξη. Είναι διάφορες εικασίες. Δεν είναι εύκολα πράγματα αυτά. Αυτά που γράφονται περί σαπιοκάραβων, δεν είναι εύκολα αυτά. Το Αιγαίο δεν είναι αθωράκιστο. Αν φθάσει με κάποιες βάρκες, θα ακολουθηθεί το αυστηρό πρωτόκολλου που ακολουθείται. Η κίνηση στις θάλασσες μας τώρα που μιλάμε, είναι μηδαμινή».

Ερωτηθείσα για το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων, τόνισε: «Αυτή τη στιγμή είναι βεβαρυμμένη η  κατάσταση. Πώς θα εξελιχθεί αυτό, δεν ξέρει κανείς. Προϋποθέτει πάντως ότι η Τουρκία θα μπει στη λογική του διεθνούς δικαίου. Αν δεν μπει, δεν έχουμε κανένα λόγο να συζητάμε οτιδήποτε. Η Ελλάδα ακολουθεί στρατηγική διεθνούς νομιμότητας. Αν προσέλθει με την ίδια λογική, εδώ είμαστε να κάνουν ειλικρινή διάλογο».

Η κ. Μπακογιάννη εκτιμά ότι ο Ερντογάν βρίσκεται στη δυσκολότερη φάση της πολιτικής του ζωής, «εξαιρώ το πραξικόπημα που ήταν μία τραγωδία που έπρεπε να αντιμετωπίσει».