Γερμανία: Άρχισε η πρώτη δίκη για βασανιστήρια του συριακού καθεστώτος

Ξεκίνησε σήμερα στην Γερμανία η πρώτη δίκη για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στον Συριακό εμφύλιο πόλεμο. Οι δύο κατηγορούμενοι φέρονται να ήταν στελέχη του Συριακού στρατού του Μπασάρ αλ-Άσαντ, ενώ κατηγορούνται πως διέπραξαν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας για λογαριασμό του καθεστώτος της Δαμασκού.

Οι δύο άνδρες -ο Συνταγματάρχης Anwar Raslan και ο στρατιώτης του Eyad al-Gharib – φέρεται να εργάζονταν ως αξιωματούχοι των Κρατικών Υπηρεσιών. Οι δύο παρέμειναν στην Συρία μέχρι το 2016, όταν εν μέσω του συνεχιζόμενου εμφυλίου πολέμου υπέβαλαν αίτηση ασύλου στη Γερμανία, όπου συνελήφθησαν το 2019.

Συγκεκριμένα, ο Συνταγματάρχης Anwar Raslan , 57 ετών κατηγορείται ότι ευθύνεται για τον θάνατο 58 ανθρώπων, για βασανιστήρια σε τουλάχιστον 4.000 άλλους, για έναν βιασμό και για βάναυση σεξουαλική κακοποίηση στο διάστημα από τις 29 Απριλίου 2011 έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2012 στο κέντρο κράτησης Αλ-Χατίμπ στη Δαμασκό, για το οποίο ήταν υπεύθυνος . Από την άλλη πλευρά, ο Eyad al- Gharib, κατηγορείται για συνέργεια σε έγκλημα κατά της ανθρωπότητας επειδή συμμετείχε στη σύλληψη διαδηλωτών που οδηγήθηκαν στην ίδια φυλακή από την 1η Σεπτεμβρίου έως τις 31 Οκτωβρίου 2011.

Οι δικηγόροι των δυο κατηγορουμένων αρνήθηκαν να μιλήσουν στους δημοσιογράφους πριν από την έναρξη της δίκης, η οποία διεξάγεται κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας και θα συνεχισθεί τουλάχιστον έως τα μέσα Αυγούστου στο δικαστήριο του Κόμπλεντς. Σημειώνεται πως για να δικάσει τους δύο Σύρους, η Γερμανία εφαρμόζει τη δικαστική αρχή της παγκόσμιας δικαιοδοσίας που επιτρέπει σε ένα κράτος να διώκει τους δράστες εγκλημάτων όποια κι αν είναι η εθνικότητά τους και όποιο κι αν είναι το μέρος όπου διαπράχθηκαν τα εγκλήματα.

Ο ίδιος ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ  Άσαντ και η κυβέρνησή του έχουν αρνηθεί επανειλημμένα τη χρήση βασανιστηρίων. Ωστόσο, μια έκθεση του OHE για τα ανθρώπινα δικαιώματα τον Μάρτιο του 2018 ανέφερε ότι η κυβέρνηση συνέλαβε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και τους υπέβαλε σε «διάφορες μορφές βάναυσων βασανιστηρίων».

Η δίκη θα πρέπει «να χρησιμεύσει ως ισχυρή προειδοποίηση γι’ αυτούς που διαπράττουν αυτή τη στιγμή καταχρήσεις στη Συρία: ουδείς βρίσκεται υπεράνω της δικαιοσύνης», υπογράμμισε το Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (HRW). Η Διεθνής Αμνηστία εκτιμά πως πρόκειται για ένα “σημαντικό σταθμό στη μάχη εναντίον της ατιμωρησίας που συνδέεται με τις σοβαρότατες προσβολές των δικαιωμάτων του Ανθρώπου που διαπράττονται στη Συρία”.

Οι ερευνητές βασίστηκαν κυρίως σε μαρτυρίες θυμάτων που επέζησαν των «απάνθρωπων και εξευτελιστικών», σύμφωνα με τη δικαιοσύνη, συνθηκών κράτησης και κατάφεραν να φθάσουν στην Ευρώπη.