Ενίσχυση 30 εκατομμυρίων στον Π.Ο.Υ από τη Κίνα

Να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις παλινωδίες της εξωτερικής πολιτικής του Donald Trump, εμφανίζεται το Πεκίνο και με αφορμή την κρίση του κορωνοϊού να κερδίσει πόντους στον διεθνή ανταγωνισμό.

Σήμερα, η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χουά Τσουνγίνγκ, ανακοίνωσε πως η Κίνα θα προχωρήσει σε δωρεά επιπλέον 30 εκατομμυρίων δολαρίων (28 εκατομμύρια ευρώ) στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), για να υποστηρίξει τον παγκόσμιο αγώνα κατά της πανδημίας της Covid-19.

Η δωρεά αυτή έχει στόχο ιδιαίτερα την ενίσχυση των συστημάτων υγείας των αναπτυσσόμενων χωρών, προσθέτει σε μήνυμά της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Χουά, στο οποίο σημειώνει επίσης ότι η Κίνα έχει ήδη κάνει δωρεά 20 εκατομμυρίων δολαρίων στον ΠΟΥ τον Μάρτιο.

«Αυτό θα εξυπηρετήσει κυρίως στην πρόληψη και τον έλεγχο της επιδημίας της Covid-19 και στην υποστήριξη της ανάπτυξης των συστημάτων υγείας στις αναπτυσσόμενες χώρες», δήλωσε παράλληλα και ο έτερος εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ.

Υπενθυμίζεται πως ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε στις αρχές της περασμένης εβδομάδας την αναστολή χρηματοδότησης του ΠΟΥ, καταγγέλλοντας ιδιαίτερα τη λήψη θέσεων από τον οργανισμό που οι ίδιες κρίνουν υπερβολικά ευνοϊκές προς το Πεκίνο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατήγγειλε επίσης την «κακή διαχείριση» από τον διεθνή οργανισμό της πανδημίας που συνδέεται με τον νέο κορωνοϊό. «Αν ο ΠΟΥ είχε κάνει τη δουλειά του και είχε στείλει ιατρικούς ειδικούς στην Κίνα για να μελετήσουν αντικειμενικά την κατάσταση στο πεδίο, η επιδημία θα μπορούσε να έχει αναχαιτιστεί στην πηγή της με πολύ λίγους θανάτους», είχε δηλώσει ο Τραμπ.

Μετά την ανακοίνωση της αναστολής της χρηματοδότησης του ΠΟΥ από τις ΗΠΑ, το Πεκίνο κατηγόρησε την κυβέρνηση Τραμπ ότι «υπονομεύει τη διεθνή συνεργασία» κατά της Covid-19 και κάλεσε την Ουάσιγκτον να «αναλάβει σοβαρά τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις της».

«Η στήριξη του ΠΟΥ σε μια κρίσιμη στιγμή στον παγκόσμιο αγώνα κατά της επιδημίας συνιστά υπεράσπιση των ιδανικών και των αρχών της πολυμέρειας και υπεράσπιση του καθεστώτος και της αρχής του ΟΗΕ», σημείωσε εξάλλου σήμερα ο Γκενγκ Σουάνγκ.

Κατά την ίδια τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε επίσης σήμερα ότι το αίτημα της Αυστραλίας για τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για την επιδημία του νέου κορωνοϊού αποτελεί πολιτικό ελιγμό και σημείωσε ότι η χώρα αυτή θα πρέπει να δώσει τέλος στις ιδεολογικές προκαταλήψεις.