Η δράση της ΜΙΤ στην Ελλάδα

Σταθερή φαίνεται πως είναι τα τελευταία χρόνια η προσπάθεια της Τουρκίας να συγκεντρώσει στοιχεία για τους αντικαθεστωτικούς υποστηρικτές του αυτοεξόριστου κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, που έχουν βρει καταφύγιο στην Ελλάδα. Στην αποκάλυψη αυτή προέβη η ιστοσελίδα ερευνητικής δημοσιογραφίας Nordic Monitor, που υπογράφει ο Τούρκος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποσκούρτ.

Με τίτλο «απόρρητα έγγραφα αποκαλύπτουν μυστικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στην Ελλάδα», οι Τούρκοι δημοσιογράφοι επικαλούμενοι διαβαθμισμένα έγγραφα των τουρκικών αρχών για την περίοδο 2018-2019, επισημαίνουν ότι πράκτορες της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ πραγματοποίησαν μυστικές επιχειρήσεις για να συγκεντρώσουν ή να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία οπαδών του Φετουλάχ Γκιουλέν, που έμεναν σε κέντρα υποδοχής προσφύγων στην Ελλάδα.

Τα επίμαχα έγγραφα αφορούν την υπόθεση μιας εκπαιδευτικού, που εργαζόταν σε σχολείο γκιουλενιστών στην Τουρκία και κατέφυγε στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Το ίδιο δρομολόγιο έκαναν σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις πάνω από 10.000 Τούρκοι υπήκοοι, που θεωρήθηκαν ή πράγματι ανήκαν στο δίκτυο του Γκιουλέν. «Παρότι είναι ευρέως γνωστό ότι η ΜΙΤ πραγματοποιεί μυστικές έρευνες στην Ελλάδα, το έγγραφο είναι μια σπάνια απόδειξη που επιβεβαιώνει τις επιχειρήσεις της σε ξένο έδαφος», σημειώνει ο δημοσιογράφος. 

Υπενθυμίζεται πως από το 2016 και το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Άγκυρα έχει ασκήσει σημαντικές πιέσεις στην Αθήνα, ώστε να πάρει πίσω τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που κατέφυγαν στην Ελλάδα αλλά και να αποσπάσει στοιχεία για Τούρκους υπηκόους που βρήκαν καταφύγιο στην χώρα μας.