Σάββας Αγγελίδης: Έχουμε μία νέα παραβίαση των δικαιωμάτων μας

Turkish drilling vessel Yavuz is escorted by Turkish Navy frigate TCG Gemlik (F-492) in the eastern Mediterranean Sea off Cyprus, August 6, 2019. Picture taken August 6, 2019. REUTERS/Murad Sezer

“Βιώνουμε μια νέα παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων” τόνισε ο υπουργός εθνικής άμυνας της Κύπρου, Σάββας Αγγελίδης, αναφορικά με την παρουσία του τουρκικού γεωτρύπανου “Γιαβούζ” στο οικόπεδο έξι της κυπριακή Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε, πριν από λίγη ώρα σε ελληνικό τηλεοπτικό κανάλι, ο Σάββας Αγγελίδης, ανέφερε πως η πολιτική της Τουρκίας εδώ και πολλά χρόνια αγνοεί το διεθνές δίκαιο, τις αρχές καλής γειτονίας αλλά και τις προτροπές των συμμάχων μας για ειρηνική συνύπαρξη.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, όμως, υπογράμμισε πως η σημερινή πρόκληση της Τουρκίας είναι διαφορετική από τις προηγούμενες που είχαν λάβει χώρα στην κυπριακή ΑΟΖ, γιατί αυτή λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο που η παγκόσμια κοινότητα δίνει την μάχη για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Αναφερόμενος στην στάση των μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων, ο Κύπριος υπουργός, τόνισε πως η Κύπρος βρίσκεται σε απόλυτη συνεννόηση με τους συμμάχους της, ωστόσο υπογράμμισε πως ο προγραμματισμός και το ενδιαφέρον των ευρωπαϊκών χωρών έχει στραφεί στο τομέα της υγείας λόγω κορωνοϊού.

Τέλος, ο κ. Αγγελίδης, ανέφερε πως τόσο οι ελληνικές όσο και οι κυπριακές ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν την οποιαδήποτε πρόκληση της Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται πως το ζήτημα του “Γιαβούζ” θα θέσει σήμερα, ενώπιον των Ευρωπαίων ομολόγων του, ο Πρόεδρος της Kύπρου Νίκος Αναστασιάδης.