Σύνοδος των «27»: Νέο ραντεβού στις 6 Μαΐου – Η Κομισιόν θα υποβάλει σχέδιο χρηματοδότησης της ανάκαμψης

Στη δημιουργία ενός “Ταμείου για την Ανάκαμψη”, το οποίο θα χρηματοδοτήσει, με δάνεια και κονδύλια τα Κράτη Μέλη που έχουν πληγεί περισσότερο, για την ανοικοδόμηση της οικονομίας και την έξοδο από τη διαφαινόμενη ύφεση, αποφάσισαν τα Κράτη Μέλη της ΕΕ, κατά την 4η ειδική για τον κορωνοϊό Σϋνοδο Κορυφής, που διεξήχθει σήμερα με τηλεδιάσκεψη.

Ο Σάρλ Μισέλ, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν δεν αναφέρθηκαν σε συγκεκριμένο ποσό που θα συγκεντρωθεί, αλλά η Πρόεδρος της Κομισιόν έκανε λόγο για ποσό “στην περιοχή των τρισεκατομμυρίων”.

Όπως ανακοινώθηκε το Ταμείο θα χρηματοδοτεί τα Κράτη Μέλη τόσο με δάνεια όσο και με κονδύλια, σε ποσοστό που θα αποφασιστεί, αλλά τείνει να είναι ισομερές, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Η τελική απόφαση θα ληφθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης προβλέπει τεχνική προετοιμασία της πρότασης από την Κομισιόν, παρακολούθηση από το  eurogroup και νέα σύνοδο των 27 για αποφάσεις, ειδικά για αυτές που αφορούν συνολικά το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν προειδοποίησε για την αναγκαιότητα της δημιουργίας του νέου σχήματος, τονίζοντας ότι αλλιώς η ανάκαμψη δεν θα είναι συμμετρική, δημιουργώντας προβλήματα στην κοινή αγορά και εξηγώντας ότι ο ποιο αυθεντικός τρόπος να στηριχθούν τα Κ-Μ με αλληλεγγύη είναι ο προϋπολογισμός.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε κλείνοντας ότι συζητήθηκε και το ζήτημα των παράνομων γεωτρήσεων της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου καθώς ορισμένα Κ-Μ το έθεσαν και οι 27 επαναβεβαίωσαν την αμέριστη αλληλεγγύη τους προς την Κύπρο και τα συμπεράσματα που έχει εκδώσει το Συμβούλιο για το θέμα.

Τέλος ο Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε την διενέργεια συνόδου με τηλεδιάσκεψη για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων στις 6 Μαϊου.