Επιστήμονες κατά Τραμπ μετά τις δηλώσεις για ενέσεις με απολυμαντικά

U.S. President Donald Trump listens during a meeting with supply chain distributors in the Cabinet Room of the White House in Washington, U.S., March 29, 2020. REUTERS/Al Drago

Στο στόχαστρο της επιστημονικής κοινότητας έχει μπει για ακόμα μια φορά ο Ντόναλντ Τραμπ. Αφορμή στάθηκαν οι χθεσινές δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των δημοσιογράφων, έκανε αναφορά στη χρήση απολυμαντικών μέσω ενέσεων αλλά και της υπεριώδους ακτινοβολίας ως θεραπείας κατά του νέου κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, ορμώμενος από την αμερικανική έρευνα  , σύμφωνα με την οποία ο νέος κορωνοϊός χάνει την ισχύ του όταν αυξάνεται η θερμοκρασία και η υγρασία και κυρίως όταν εκτίθεται στο φως του ήλιου, ο Ντόναλντ Τραμπ πήγε ένα βήμα παρακάτω αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο ήλιος μπορεί να θεραπεύσει ανθρώπους που έχουν διαγνωστεί θετικοί.

«Υπάρχει μια φήμη, μια πολύ καλή φήμη ότι βγαίνεις έξω στον ήλιο ή τη ζέστη κι αυτό επιδρά σε ιούς», είπε ο Τραμπ και στη συνέχεια απευθύνθηκε στην συντονίστρια της ειδικής ομάδας για τον κορωνοϊό, Ντέμπορα Μπιρξ λέγοντας της να μιλήσει με γιατρούς για να δουν εάν υπάρχει κάποιος τρόπος να χρησιμοποιηθεί το φως και η ζέστη ως θεραπεία».

Και συνέχισε απευθυνόμενος στην Μπίρξ λέγοντας: «ας υποθέσουμε ότι το φως μπορούσε να εισέλθει στο σώμα, είτε μέσω του δέρματος, είτε με κάποιο άλλο τρόπο. Νομίζω είπατε ότι θα το δοκιμάσετε, ακούγεται ενδιαφέρον».

Δεν απέφυγε μάλιστα να την ρωτήσει ευθέως «εάν έχει ακούσει για την επίδραση της ζέστης και του φωτός στους ιούς» για να λάβει την απάντηση «ναι αλλά όχι ως μορφή θεραπείας».

Η παραπληροφόρηση από τον Αμερικανό πρόεδρο δεν σταμάτησε εδώ. Αφότου ο Ουίλιαμ Μπράιαν, ο ασκών χρέη επικεφαλής στην Υπηρεσία Επιστημών και Τεχνολογίας του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, αναφέρθηκε στην έρευνα σύμφωνα με την οποία η χλωρίνη θα μπορούσε να σκοτώσει τον ιό στο σάλιο ή άλλα αναπνευστικά υγρά μέσα σε πέντε λεπτά και η ισοπροπυλική αλκοόλη ακόμα πιο γρήγορα, ο Τραμπ αναρωτήθηκε εάν απολυμαντικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως θεραπεία κατά του ιού με τη μορφή ένεσης. 

«Σχετικά με τη δράση των απολυμαντικών που εξουδετερώνουν τον ιό σε ένα λεπτό. Σε ένα λεπτό. Υπάρχει τρόπος να κάνουμε κάτι σαν ένεση ή κάτι σαν καθαρισμό; Θα είχε ενδιαφέρον να το διερευνήσουμε αυτό» πρόσθεσε ο Τραμπ.

Οπως δήλωσε στο CNN o Τζόναθαν Ράινερ, καρδιολόγος στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Τζορτζ Ουάσιγκτον, «πολύ λίγα από αυτά που είπε ο Αμερικανός πρόεδρος σχετικά με την απολύμανση ή τη φωτοθεραπεία έχουν νόημα. Ολοι θέλουν μια γρήγορη λύση. Και ο πρόεδρος θέλει σαφώς μια γρήγορη λύση. Αλλά δεν υπάρχουν γρήγορες λύσεις. Πρέπει να το κάνουμε με τον σωστό τρόπο. Πρέπει να ενεργήσουμε σύμφωνα με την επιστήμη»