ΝΑΤΟ: Ιστορική ευκαιρία η ειρηνευτική συμφωνία στο Αφγανιστάν

“Οι πολιτικοί παράγοντες του Αφγανιστάν πρέπει να αδράξουν αυτήν την ευκαιρία για ειρήνη”

“Η προοπτική έναρξης των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας συνολικής ειρηνευτικής συμφωνίας στο Αφγανιστάν αποτελεί μια ιστορική ευκαιρία για τον τερματισμό της μακρόχρονης σύγκρουσης και όλες οι πλευρές πρέπει να ενεργήσουν για να εκπληρώσουν επειγόντως τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει για τη μείωση της βίας και για την επίτευξη ειρήνης”, ανακοίνωσε σήμερα το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ, που συνήλθε για να εξετάσει τις εξελίξεις.

“Καλούμε επειγόντως τους πολιτικούς ηγέτες του Αφγανιστάν και τους υποστηρικτές τους να έρθουν μαζί για να επιλύσουν τις διαφορές τους και να σχηματίσουν μια περιεκτική κυβέρνηση. Οι πολιτικοί παράγοντες του Αφγανιστάν πρέπει να αδράξουν αυτήν την ευκαιρία για ειρήνη”, σημειώνουν τα μέλη της συμμαχίας.

“Το τρέχον επίπεδο βίας που προκαλούν οι Ταλιμπάν δεν είναι αποδεκτό. Καλούμε επειγόντως τους Ταλιμπάν να μειώσουν τη βία και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις που ευνοούν την έναρξη διαπραγματεύσεων. Το ΝΑΤΟ καλεί περαιτέρω τους Ταλιμπάν να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους για να διασφαλίσουν ότι οι τρομοκράτες δεν θα βρουν ξανά ασφαλές καταφύγιο στο αφγανικό έδαφος”, σημειώνουν.

“Χαιρετίζουμε τη σύσταση μιας αποκλειστικής διαπραγματευτικής ομάδας που θα εκπροσωπεί την Ισλαμική Δημοκρατία του Αφγανιστάν. Καλούμε τους Ταλιμπάν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με αυτήν την ομάδα χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, η οποία θεωρείται βασικό στοιχείο της συμφωνίας ΗΠΑ-Ταλιμπάν. Αναμένουμε από αυτές τις διαπραγματεύσεις να οδηγήσουν σε μια διαρκή και ολοκληρωμένη ειρηνευτική συμφωνία που θα θέσει τέρμα στη βία, θα προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Αφγανών, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών και των παιδιών, θα τηρήσει το κράτος δικαίου και θα διασφαλίσει ότι το Αφγανιστάν δεν θα ξαναχρησιμοποιηθεί ποτέ ως ασφαλές καταφύγιο για τρομοκράτες”, αναφέρουν.

“Το ΝΑΤΟ ενθαρρύνει και τις δύο πλευρές να επιδείξουν καλή θέληση επιταχύνοντας την απελευθέρωση των κρατουμένων, ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης και αγκαλιάζοντας το αίτημα της διεθνούς κοινότητας για άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός. Η συνεχιζόμενη εξάπλωση της πανδημίας COVID-19 υπογραμμίζει τον επείγοντα χαρακτήρα αυτών των μέτρων. Καλούμε τους Ταλιμπάν να παίξουν το ρόλο τους για να αποτρέψουν την εξάπλωση του COVID-19 μεταξύ του αφγανικού λαού”, σημειώνουν οι σύμμαχοι.

Το ΝΑΤΟ τέλος επιβεβαιώνει τη μακροχρόνια δέσμευσή του προς το Αφγανιστάν και τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας, με τις οποίες το ΝΑΤΟ και οι εταίροι του έχουν πολεμήσει ο ένας δίπλα στον άλλο για την επιδίωξη της ασφάλειας και της σταθερότητας.