
Φρένο στις ορέξεις του Τελ Αβίβ για προσάρτηση τμημάτων της Δυτικής Όχθης στο κράτος του Ισραήλ, βάζουν τα Ηνωμένα Έθνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στην Μέση Ανατολή, Νικολάι Μλαντένοφ, επεσήμανε χθες πως “μια τέτοια κίνηση θα ήταν ένα συντριπτικό πλήγμα στην πρόταση των δυο κρατών που υποστηρίζει η Διεθνής Κοινότητα για την επίλυση της αραβό-ισραηλινής σύγκρουσης”.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ευρωπαίος υπουργός εξωτερικών, Ζοζέπ Μπορέλ, ξεκαθάρισε πως “οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα αναγνωρίσουν την ισραηλινή κυριαρχία πάνω στην παλαιστινιακή γη”, προσθέτοντας πως “θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε με ενδιαφέρον την κατάσταση στην περιοχή και θα ενεργήσουμε ανάλογα”.
Την ίδια ώρα, στελέχη της Ε.Ε τόνιζαν πως “μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε μια σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου”.
Στις αρχές της εβδομάδας, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο μέχρι πρότινος βασικός του αντίπαλος, Μπένι Γκάντζ αποφάσισαν το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, με τους δυο ισχυρούς άντρες να συμφωνούν στην προσάρτηση τμημάτων της Δυτικής Όχθης ξεκινώντας από τις αρχές Ιουλίου.
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του Al Jazeera, Τζειμς Μπεις, η συγκυβέρνηση Νετανιάχου-Γκάντζ είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει στην προσάρτηση της Δυτικής Όχθης στο κράτος του Ισραήλ. Με άλλα λόγια, τα εδάφη των Παλαιστινίων, που αυτή τη στιγμή θεωρούνται από τα Ηνωμένα Έθνη ως κατεχόμενα εδάφη, να γίνουν κομμάτι του Ισραήλ.
Υπενθυμίζεται, πως δυο μέρες πριν, ο υπουργός εξωτερικών των Η.Π.Α, Μικε Πομπέο έκλεισε το μάτι στα ισραηλινά “γεράκια”, υπογραμμίζοντας πως “η προσάρτηση τμημάτων της Δυτικής Όχθης είναι εσωτερική υπόθεση του Ισραήλ”