Χρησιμοποίησε χημικά όπλα ο Χαλίφα Χαφτάρ;

Σε μια ιδιαίτερα σοβαρή καταγγελία αναφορικά με το πόλεμο της Λιβύης προχώρησε η Στέφανι Γουίλιαμς, Αμερικανίδα διπλωμάτισσα που έγινε τον Μάρτιο υπηρεσιακή επικεφαλής της Αποστολής Υποστήριξης του ΟΗΕ στη Λιβύη.

Συγκεκριμένα, η Γουίλιαμς, κατήγγειλε πως ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ) του Χαλίφα Χαφτάρ χρησιμοποίησε χημικά όπλα κατά των στρατιωτών της κυβέρνησης του Φαγιέζ αλ Σαράζ κατά τη διάρκεια των τελευταίων συγκρούσεων των δυο στρατοπέδων.

Παράλληλα, σχολιάζοντας την κατάσταση κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε μέσω τηλεδιάσκεψης, η Αμερικανίδα διπλωμάτης επέμεινε πως “Δεν μπορείς να το πεις εκεχειρία αυτό, δεν μπορείς να μιλήσεις για κατάπαυση του πυρός”, ενώ χαρακτήρισε τη κατάσταση “ιδιαίτερα σοβαρή”

“Η συμφωνία που ανακοινώθηκε στα μέσα Ιανουαρίου και υποτίθεται πως θα έκανε τα όπλα να σιγήσουν παραβιάστηκε 850 φορές, 70 μέσα στην τελευταία εβδομάδα”, τόνισε η Γουίλιαμς.

Σύμφωνα πάντα με την απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών, η Λιβύη έχει μετατραπεί σε πεδίο βολής για τη δοκιμή νέων όπλων, όπως τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs) ικανά να μετατρέπονται σε βόμβες και εκτοξευτήρες βομβών ναπάλμ. Χειρότερα, επισήμανε, τα όπλα αυτά χρησιμοποιούνται συχνά σε αστικό περιβάλλον. Η Γουίλιαμς θύμισε πως αρκετές χώρες συνεχίζουν να παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως από τη πλευρά του Χαλίφα Χαφτάρ, οι κατηγορίες περί χρήσης χημικών όπλων, διαψεύδονται κατηγορηματικά.