Επέστρεψαν οι 3 Έλληνες ναυτικοί- ομηροι στο Τζιμπουτί

Επέστρεψαν στην Ελλάδα και οι τελευταίοι τρείς Έλληνες ναυτικοί που ήταν όμηροι στο Τζιμπουτί για 8 μήνες, μετά από συντονισμένες ενέργειες των υπουργείων Εξωτερικών και Ναυτιλίας. Οι Έλληνες ναυτικοί ταξίδεψαν προχθες αεροπορικώς από το Τζιμπουτί προς την πόλη Νεβσεχίρ, στη Νοτιοανατολική Τουρκία, όπου τους υποδέχτηκαν εκπρόσωποι της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Άγκυρα.

Οι αρχές του Τζιμπουτί κρατούσαν δυο πλοία ελληνικής ιδιοκτησίας από τον περασμένο Σεπτέμβριο λόγω οικονομικών εκκρεμοτήτων της διαχειρίστριας εταιρείας έναντι των αρχών του Τζιμπουτί. Τον Δεκέμβριο και  τον Ιανουάριο αφέθηκαν σταδιακά ελεύθεροι 2  Έλληνες ναυτικοί, κρατήθηκαν όμως έως τώρα όμηροι τρείς ναυτικοί, μεταξύ αυτών και ο καπετάνιος του ενός πλοίου Γ. Μπουγιούκας.
Οι τρεις ναυτικοί αφέθηκαν ελεύθεροι να επιστρέψουν στην Ελλάδα μετά από πολύμηνες συντονισμένες προσπάθειες των Υπουργείων Ναυτιλίας και Εξωτερικών και στοχευμένες παρεμβάσεις, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο των αρμόδιων διεθνών οργανισμών.
Είχαν κινητοποιηθεί από την πρώτη στιγμή η Ελληνική Πρεσβεία στην Αδδις Αμπέμπα, καθώς και η επίτιμη πρόξενος της Ελλάδος και η Αντιπροσωπεία της ΕΕ στο Τζιμπουτί. Επιπλέον, ενδιαφέρον επέδειξε η Γαλλική Πρεσβεία στο Τζιμπουτί ενώ σημαντική υπήρξε κατά τις τελευταίες ημέρες και η άμεση ανταπόκριση των εμπλεκόμενων τουρκικών Αρχών, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκικής Πρεσβείας στο Τζιμπουτί.

Ο  Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης και ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας  εξέφρασαν την ιδιαίτερη ικανοποίησή τους για τη θετική έκβαση της υποθέσεως, η οποία διήρκησε περί τους επτά μήνες.