Εχθρική κίνηση της Ρώμης – Κοινές ασκήσεις Ιταλίας-Τουρκίας (ΝΑΤΟ) στην Μεσόγειο

Οι κοινές ασκήσεις του ιταλικού με το τουρκικό ναυτικό στην Μεσόγειο, είναι μια ακόμα απαράδεκτη κίνηση της Ρώμης, εχθρική και προς την Ελλάδα και την Κύπρο αλλά και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το  υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, ανακοίνωσε ότι φρεγάτες των τουρκικών και ιταλικών ναυτικών πραγματοποίησαν κοινή άσκηση στην Ανατολική Μεσόγειο. Συγκεκριμένα «Η τουρκική φρεγάτα TCG Salihreis και η ιταλική φρεγάτα ITS V. Fasan που μετέχουν  στη μόνιμη ομάδα της Ναυτικής Δύναμης 2 του ΝΑΤΟ αλλά και δυο ακόμα τουρκικά πλοία που μετέχουν στην τουρκική ναυτική δύναμη, οι φρεγάτες  TCG Gaziantep και TCG Ruzgar πραγματοποίησαν από κοινού  θαλάσσια εκπαίδευση στην Ανατολική Μεσόγειο στις 23 Απριλίου 2020″, ανέφερε το υπουργείο Αμυνας της Τουρκίας. Η δήλωση ανέφερε ότι η εκπαίδευση συνέβαλε θετικά στη συνεργασία των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων και άλλων στοιχείων του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι η Τουρκία ήταν ένας από τους κορυφαίους συνεισφέροντες στις ναυτικές αποστολές του ΝΑΤΟ.

Πρόκειται για μια κίνηση που δείχνει ότι και το ΝΑΤΟ και η Ιταλία ειδικότερα, συνεργάζονται με τον τουρκικό Στόλο, την ώρα που υποτίθεται ότι υπάρχει Συμφωνία ώστε να εμποδίζεται η αποστολή όπλων και μισθοφόρων στην Λιβύη. Ειδικότερα η Ρώμη για μία ακόμα φορά δείχνει την αδιαφορία της για τις ανησυχίες της Ελλάδας και της Κύπρου εξαιτίας των πειρατικών ενεργειών της Τουρκίας σε βάρος των δύο χωρών-μελών της ΕΕ.

Φαίνεται επίσης πως η Ρώμη δεν ενοχλείται ούτε από τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Κύπρο, ακόμα και σε περιοχές (οικόπεδα) όπου η ιταλική ENI  έχει συμφωνήσει με την Κυπριακή Δημοκρατία για τις δικές της γεωτρήσεις.
Η Ιταλία έχει δείξει εδώ και καιρό ότι βρίσκεται σε διαρκή συνεννόηση και συνεργασία με την Αγκυρα.
Εκτός αυτού η Ρώμη έχει κοινά συμφέροντα και στη Λιβύη με την Αγκυρα. Και οι δυο στηρίζουν την κυβέρνηση Σάρατζ στην Τρίπολη, κόντρα στον Χάφταρ που εδρεύει στην Βεγγάζη-Τομπρούκ.

Τα ενεργειακά συμφέροντα της Ρώμης είναι αντίθετα με αυτά της Ελλάδας και της Κύπρου όπως και τα γενικότερα συμφέροντα σε ότι αφορά την Μεσόγειο.

Δυστυχώς πλέον ολ αυτά γίνονται με την ανοχή της Ουάσιγκτον, λόγω της συμπάθειας του Τράμπ προς τον Ερντογάν.