Στα “χέρια” του Δ.Ν.Τ πέφτει η Αίγυπτος

Σε επιβεβαίωση των όσων γράψαμε χθες για τις επιπτώσεις της κρίσης του πετρελαίου αλλά και ευρύτερα του κορωνοϊού στην Μέση Ανατολή, πριν από λίγο έγινε γνωστό πως η Αίγυπτος κατέθεσε επίσημα αίτημα οικονομικής στήριξης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Αναφερόμενη στο σχετικό αίτημα της Αιγύπτου, η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα δήλωσε τα εξής:

“Όπως πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, η οικονομία της Αιγύπτου έχει επηρεαστεί από το ξέσπασμα της κρίσης του κορωνοϊού, την παγκόσμια ύφεση και τις αναταραχές στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Ο Πρόεδρος Αλ Σίσι και η κυβέρνησή του ανταποκρίθηκαν με γρήγορα και αποφασιστικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του και την παροχή υποστήριξης στους πληγέντες ανθρώπους και στις επιχειρήσεις. Η Κεντρική Τράπεζα της Αιγύπτου έχει επίσης εφαρμόσει εγκαίρως μέτρα για τη στήριξη της εγχώριας οικονομίας”.

“Για να υποστηρίξουν αυτές τις προσπάθειες και να περιορίσουν τον οικονομικό και χρηματοοικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας, η Κεντρική Τράπεζα και η κυβέρνηση της Αιγύπτου ζήτησαν οικονομική βοήθεια από το ΔΝΤ στο πλαίσιο του Ταμείου Ταχείας Χρηματοδότησης (RFI) και ενός Διακανονισμού Χρηματοδότησης Αμέσου Ετοιμότητας (Stand-By Arrangement – SBA)” προσέθεσε η ίδια.

Η εξέλιξη αυτή φανερώνει πως η Αίγυπτος βρίσκεται μπροστά σε μια μεγάλη οικονομική κρίση, η οποία όμως έχει και σημαντικές γεωπολιτικές επιπτώσεις, καθώς πιθανή έλευση του ΔΝΤ στην χώρα θα φέρει πολύ πιο κοντά το Κάιρο με την Ουάσινγκτον.