Νέα παράταση στην εκποίηση της ΕΛΒΟ

Νέα παράταση, αυτή τη φορά για τη 18η Μαΐου, δόθηκε στην κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών στον πλειοδοτικό διαγωνισμό που “τρέχει” για την πώληση των περιουσιακών στοιχείων της ΕΛΒΟ. Με βάση τον αρχικό προγραμματισμό οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα έπρεπε έως τις 2 Απριλίου να καταθέσουν τις προσφορές τους για την απόκτηση της ΕΛΒΟ, που βρίσκεται σε ειδική εκκαθάριση. Η τελευταία καταληκτική ημερομηνία, πριν τη νέα παράταση, για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών στο πλειοδοτικό διαγωνισμό είχε ορισθεί η 28η Απριλίου ενώ πλέον η νέα ημερομηνία υποβολής των προσφορών ορίσθηκε η 18η Μαΐου. Η παράταση της διαδικασίας αποφασίσθηκε διότι έχει καταστεί σχεδόν αδύνατον στα ενδιαφερόμενα σχήματα, τα περισσότερα εκ των οποίων εδρεύουν σε χώρες του εξωτερικού, να αποκτήσουν πρόσβαση σε έγγραφα τα οποία απαιτείται να προσκομίσουν προκειμένου να συμμετάσχουν στη διαδικασία.

Μέχρι σήμερα άτυπο ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει περισσότερα από 5 επενδυτικά σχήματα. Μεταξύ αυτών η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η Γερμανική Krauss-Maffei Wegmann GmbH & Co. KG (KMW), η Ισραηλινή Plasan, η εκ Νοτίου Αφρικής Paramount Group και η ελληνική Kouimtzis Group. Ο γερμανικός όμιλος Krauss-Maffei Wegmann και ο νοτιοαφρικανικός Paramount Group είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον και στο παρελθόν για την ΕΛΒΟ, και συγκεκριμένα στον πρώτο διαγωνισμό, ο οποίος είχε ακυρωθεί λόγω μη υποβολής νομότυπων προσφορών. Στους ενδιαφερόμενους “ακούγονται” επίσης τα ονόματα της Intracom Defence, του ομίλου Πετρόπουλου και του ινδικού ομίλου Tata Group.

Το Ελληνικό Δημόσιο, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές διατηρεί το δικαίωμα, να αποκτήσει έναντι τιμήματος το 21% της ΕΛΒΟ μετά από μια τριετία.