Δεκάδες νεκροί από βομβιστική επίθεση στην Αφρίν της Συρίας

Πολύνεκρη βομβιστική επίθεση σημειώθηκε αργά χθες το βράδυ στην πόλη Αφρίν, της βόρειας Συρίας, που έχει καταλάβει ο τουρκικός στρατός και οι τζιχαντιστές σύμμαχοι του.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό της μη κυβερνητικής οργάνωσης Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 46 άνθρωποι, ανάμεσά τους άμαχοι, ενώ τουλάχιστον άλλοι 50 τραυματίστηκαν.

Η ΜΚΟ ανέφερε ότι ανάμεσα στα θύματα ήταν έξι Σύροι μαχητές προσκείμενοι στην Άγκυρα, αλλά και 11 παιδιά,  ενώ ο απολογισμός ενδέχεται να γίνει πιο βαρύς, καθώς αρκετοί τραυματίες βρίσκονται σε «κρίσιμη» κατάσταση.

Η επίθεση έγινε με βυτιοφόρο φορτηγό και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης.  Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας υποστήριξε ότι επρόκειτο για επίθεση της συριακής κουρδικής οργάνωσης Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG). «Ο εχθρός της ανθρωπότητας PKK/YPG  έβαλε στο στόχαστρο πάλι αθώους πολίτες στην Αφρίν», ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο.

Για «απαράδεκτες» και «άνανδρες» ενέργειες «από όποια πλευρά κι αν προέρχονται» έκανε λόγο η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μόργκαν Ορτέιγκους.

Η Αφρίν είναι κουρδικός θύλακας στην επαρχία του Χαλεπιού, την οποία όμως κατέλαβε τον Μάρτιο του 2018 ο τουρκικός στρατός με Σύρους αντικαθεστωτικούς. Έκτοτε οι μισοί από τους 320.000 κατοίκους του κουρδικού θύλακα εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και στην περιοχή σημειώνονται συχνά βομβιστικές επιθέσεις.