Ενίσχυση της Frontex ζήτησε ο Κουμουτσάκος ενόψει του καλοκαιριού

Τηλεδιάσκεψη με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της FRONTEX, Φαμπρίς Λεζερί είχε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος.

Στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης τέθηκε η παρουσία της FRONTEX και των επιχειρήσεών της στο Αιγαίο και τον Έβρο για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών.

Οι δύο πλευρές τόνισαν την πολύ καλή συνεργασία της Ελλάδας με τον Οργανισμό και την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσής της, ενόψει της πιθανής αύξησης των μεταναστευτικών ροών κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης, ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα τουρκικές ακταιωροί έχουν εντοπιστεί να συνοδεύουν λέμβους με μετανάστες και πρόσφυγες στην προσπάθειά τους να φτάσουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα, συμπεριφορά που διαμορφώνει απαράδεκτη πρακτική και συνιστά σαφή παραβίαση της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας του 2016.

Ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε την θετική συμβολή της ενεργού παρουσίας της FRONTEX και των RABITs κατά την πρόσφατη ένταση που προκάλεσε η Τουρκία στον Έβρο, εργαλειοποιώντας το μεταναστευτικό.