Εξέγερση στις φυλακές του Περού: Δεν θέλουμε να πεθάνουμε από τον κορωνοϊό

Αναβρασμός επικρατεί σε αρκετές φυλακές του Περού , έπειτα από κύμα εξεγέρσεων κρατουμένων, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις συνθήκες διαβίωσης και ζητούν καλύτερη προστασία για τον κορωνοϊό.

Η εξέγερση στη φυλακή Μιγκέλ Κάστρο Κάστρο, στο ανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας του Περού, ξέσπασε προχθές Δευτέρα, μετά τον θάνατο, την προηγουμένη, δύο εγκλείστων που είχαν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό.

Σύμφωνα με το νεότερο απολογισμό από τις επιχειρήσεις καταστολής της αστυνομίας σκοτώθηκαν  εννέα κρατούμενοι και να τραυματιστούν 67 αστυνομικοί, τρόφιμοι και σωφρονιστικοί.


«Όλα τα πτώματα μεταφέρθηκαν στο κεντρικό νεκροτομείο της Λίμας για τη νεκροψία-νεκροτομή», αν και η αρχική διάγνωση είναι πως όλοι οι θάνατοι οφείλονταν σε πυρά.

Φυλακισμένοι έβαλαν φωτιά σε στρώματα για να διαμαρτυρηθούν εναντίον της άρνησης της διεύθυνσης της φυλακής να αφεθούν ελεύθεροι οι πιο ευάλωτοι κρατούμενοι στο ετοιμόρροπο σωφρονιστικό κατάστημα, με πλεονάζοντα αριθμό εγκλείστων, όπου είναι αδύνατο να τους προσφερθεί σωστή φροντίδα.

Η κυβέρνηση της χώρας είχε υποσχεθεί από την περασμένη βδομάδα ότι θα απονέμει χάρη σε 3.000 φυλακισμένους που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, όπως δεν το έχει κάνει ακόμη.

Στη φυλακή Μιγκέλ Κάστρο Κάστρο υπολογίζεται ότι συνωστίζονται 5.500 κρατούμενοι σε χώρους που προβλέπονται για περίπου 1.100 άτομα.

Άλλη φυλακή, όπου είναι έγκλειστοι 2.100 άνθρωποι ενώ θεωρητικά η χωρητικότητά της δεν υπερβαίνει τις 680 θέσεις, στην Ουανκάγιο (κεντρικό Περού), μετατράπηκε επίσης σε θέατρο εξέγερσης κρατουμένων χθες Δευτέρα.

Χθες Τρίτη κρατούμενοι στη φυλακή Λουριγκάντσο, όπου καταμετράται ο μεγαλύτερος αριθμός εγκλείστων από οποιαδήποτε άλλη στη χώρα, στο βόρειο τμήμα της Λίμας, οργάνωσαν διαμαρτυρία και ζήτησαν μέτρα προστασίας τους από τον κορονοϊό. Επέστρεψαν στα κελιά τους έπειτα από μερικές ώρες.