Η Άγκυρα ομολογεί επισήμως την εισβολή στην Λιβύη

Η Άγκυρα δηλώνει ευθέως ότι έχει εισβάλλει στην Λιβύη στο πλευρό του Σάρατζ, μετέχοντας στον εμφύλιο ενάντια στις δυνάμεις του στρατηγού Χάφταρ.
«Η Τουρκία, που έχει το αίσθημα ευθύνης λόγω των εις βάθος ιστορικών δεσμών της με την περιοχή, θα συνεχίσει ασφαλώς να στέκεται στο πλευρό του αδελφού λαού της Λιβύης υπερασπίζοντας την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ)», ανέφερε σε μια ανακοίνωση το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Η δήλωση έγινε μετά την ανακοίνωση του Χάφταρ  ότι αναλαμβάνει την διακυβέρνηση της Λιβύης, θεωρώντας πως η Συμφωνία του 2015, του Σκιράτ για μεταβατική διακυβέρνηση στη χώρα, δεν ισχύει πια.
Η Αγκυρα με την δήλωση της,  επισημοποιεί την παρουσία της (εισβολή) στην Λιβύη, την εμπλοκή της στον εμφύλιο πόλεμο, χωρίς να έχει κανένα δικαίωμα, ούτε καν κάποια δικαιολογία από συμφωνίες ή διεθνείς οργανισμούς.

Στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών κατηγορείται ο Χάφταρ ότι θελει να εγκαθιδρύσει μια νέα στρατιωτική δικτατορία στη Λιβύη, σχεδόν δέκα χρόνια μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι.

 Εξαπολύονται και απειλές κατά όσων στηρίζουν των Χάφταρ: «Η διεθνής κοινότητα πρέπει να απαντήσει, χωρίς άλλη καθυστέρηση, σε αυτό το άτομο που εξέθεσε την πρόθεσή του να εγκαθιδρύσει μια χούντα στη Λιβύη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως εκείνοι που τον υποστηρίζουν, περιλαμβανομένων ορισμένων χωρών που κάνουν τους απόστολους της δημοκρατίας, θα μοιραστούν την ευθύνη των ενεργειών του στα μάτια των Λίβυων», προσέθεσε στην ανακοίνωσή της η τουρκική διπλωματία.

Η Τουρκία ανέπτυξε στρατό για να υποστηρίξει την  μεταβατική κυβέρνηση βάση της Συμφωνίας του Σκιράτ του 2015, απέναντι στις δυνάμεις του στρατάρχη Χάφταρ. Χάρη στην τουρκική στρατιωτική υποστήριξη, οι δυνάμεις του Σαρατζ ανέκτησαν στα μέσα Απριλίου από φιλικές προς τον Χάφταρ δυνάμεις δύο στρατηγικής σημασίας πόλεις κοντά στην Τρίπολη, περιμετρικά της  Ταρχούνα, της  πιο σημαντικής βάσης  του στρατάρχη Χαφταρ στα μετόπισθεν, περίπου 50 χλμ. νοτιοανατολικά της Τρίπολης.
Η επισημοποίηση της τουρκικής εισβολής στην Λιβύη –στα πρότυπα της Συρίας- θέτουν σκληρά ερωτήματα στον ΟΗΕ, στην ΕΕ και σε όσους μετέχουν στην Διαδικασία του Βερολίνου για την Λιβύη. Όλοι αυτοί υποτίθεται ότι φροντίζουν για τον αφοπλισμό και την ειρήνευση στην Λιβύη