Θερμό επεισόδιο Κίνας-Η.Π.Α στα νησιά Πασαρέλ

Θερμό επεισόδιο ανάμεσα στο πολεμικό ναυτικό της Κίνας και των Η.Π.Α σημειώθηκε πριν από λίγη ώρα ανοιχτά της Νότιας Κίνας.

Όλα ξεκίνησαν όταν αμερικανικό πολεμικό πλοίο, που έπλεε στα “αμφισβητούμενα” ύδατα των νησιών Παρασέλ, υποχρεώθηκε σε άτακτη οπισθοχώρηση από το Κινεζικό ναυτικό, το οποίο έφτασε στην περιοχή με συνοδεία πολεμικών αεροσκαφών.

“Η ενέργεια των Η.Π.Α αποτελεί μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, που καταπατά την κινεζική κυριαρχία στην περιοχή και θέτει σε κίνδυνο την εθνική μας ασφάλεια” υπογράμμισε η Λι Χουαμίν, εκπρόσωπος του κινεζικού πολεμικού ναυτικού στην Νότια θάλασσα, προσθέτοντας πως “ανάλογες κινήσεις μπορούν να οδηγήσουν σε ατύχημα”.

Η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί εδώ και χρόνια πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στις δυο υπερδυνάμεις, με τις ΗΠΑ να υποστηρίζουν πως στη συγκεκριμένη περιοχή μπορούν να κινούνται ελεύθερα από τη στιγμή που είναι διεθνή ύδατα και την Κίνα να υποστηρίζει πως το κομμάτι αυτό αποτελεί κομμάτι της δικής της επικράτειας.

Ιδιαίτερη σημασία έχει πως το συγκεκριμένο συμβάν λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο που Πεκίνο και Ουάσινγκτον διασταυρώνουν τα ξίφη τους σχετικά με την κρίση του κορωνοϊού.