Παράταση προστασίας για πρώτη κατοικία μόνο για χαμηλά εισοδήματα

ΜΕ μια πρωτοφανή επίδειξη καθεστωτικής αλαζονείας οι Θεσμοί απαίτησαν από τις τράπεζες να τους παραδώσουν όλες τις κινήσεις λογαριασμών που αφορούν στα κόκκινα στεγαστικά δάνεια.

Αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που θα προκαλέσουν στην κοινωνία οι μαζικοί πλειστηριασμοί απαιτούν την εξαίρεση από την παράταση προστασίας πρώτης κατοικίας για την πλειοψηφία των οφειλετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα αναμένεται να κλειδώσει η παράταση προστασίας για την πρώτη κατοικία μέχρι το τέλος του έτους.

Η απόφαση αυτή θα αφορά μόνο ένα μέρος των δανειοληπτών οι οποίοι εμφανίζουν πολύ μικρά εισοδήματα που κινούνται στο όριο της φτώχειας.

Για τους υπόλοιπους οι πλειστηριασμοί θα συνεχιστούν κανονικά.

Εξαιρούνται επίσης από την προστασία και όσοι διαθέτουν κατοικίες που θεωρούνται πολυτελείς με τα κριτήρια των Θεσμών.

Στο Μαξίμου επικρατεί εκνευρισμός και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται παρέμβαση σε επίπεδο κορυφής από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να εξασφαλίσει παράταση της πρώτης κατοικίας για όσο δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό δανειοληπτών.

Αντίθετα οι Θεσμοί επιμένουν να βγάλουν στο σφυρί όλα τα σπίτια δανειοληπτών που δεν προχώρησαν σε ρύθμιση και δεν πλήρωναν δόσεις πριν από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία.

Στην ουσία απαιτούν να εξαιρεθεί από την προστασία το μεγαλύτερο μέρος των δανειοληπτών με ό,τι συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη στην παρούσα φάση που σχεδόν το σύνολο της οικονομίας έχει κατεβάσει ρολά και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών δεν μπορεί να ανταποκριθεί ούτε καν στοιχειωδώς στις υποχρεώσεις της απέναντι σε τράπεζες και το δημόσιο.

Νομικοί κύκλοι χαρακτήριζαν παράνομη την απαίτηση των Θεσμών να τους παραδώσουν οι τράπεζες το σύνολο των κινήσεων των λογαριασμών, των οφειλετών στεγαστικών δανείων.

Πρόκειται για καραμπινάτη παραβίαση των προσωπικών δεδομένων, είπε χαρακτηριστικά στην KONTRA κορυφαίος νομικός, επισημαίνοντας ότι μια τέτοια απαίτηση δεν πρέπει να γίνει δεκτή από τις τράπεζες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Θεσμοί οδήγησαν τις διαπραγματεύσεις σε απόλυτο ναυάγιο με τις προϋποθέσεις που έθεσαν και οι οποίες αν γίνονταν αποδεκτές μόνο ένα μικρό μέρος δανειοληπτών θα προστατεύονταν από την παράταση.

Γι΄ αυτό η παρέμβαση σε επίπεδο κορυφής κρίθηκε αναγκαία για να διασφαλιστεί η προστασία της πρώτης κατοικίας τουλάχιστον για όσους εμφανίζουν χαμηλά εισοδήματα.