ΝΥΤ: Ο Τραμπ πίεζε τις μυστικές υπηρεσίες για στοιχεία που συνδέουν ιό και Κίνα

U.S. President Donald Trump listens during a meeting with supply chain distributors in the Cabinet Room of the White House in Washington, U.S., March 29, 2020. REUTERS/Al Drago

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ ασκούσαν πιέσεις στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ ώστε να αναζητήσουν την πηγή προέλευσης του κορωνοϊού με σκοπό να βρουν στοιχεία που να τον συνδέουν με τα κινεζικά εργαστήρια, αποκαλύπτει δημοσίευμα των Νew York Times.

Ανάμεσα στους αξιωματούχους που φέρεται να πίεζαν τις μυστικές υπηρεσίες να βρουν τις ενοχοποιητικές ενδείξεις ήταν ο ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο,  ο αναπληρωτής σύμβουλος ασφαλείας Μάθιου Πότινγκερ  και ο Αντονυ Ρουγκιέρο, αξιωματούχος στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας.

Οι ΝΥΤ σημειώνουν μάλιστα ότι οι μυστικές υπηρεσίες αντιμετώπιζαν με ιδιαίτερο σκεπτικισμό το κατά πόσον θα μπορούσε να βρεθεί ένα πραγματικό στοιχείο που να ενοχοποιεί κάποιο κινεζικό εργαστήριο.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην άσκηση των πιέσεων, σύμφωνα με το δημοσίευμα, φέρεται να είχε ο Μάικ Πομπέο ενώ ο Μάθιου Πότινγκερ «πίεζε τις μυστικές υπηρεσίες από τον Ιανουάριο να συλλέξουν πληροφορίες που ενδεχομένως να υποστηρίζουν κάθε θεωρία προέλευσης του ιού από τα εργαστήρια».

Οι NYT σημειώνουν επίσης ότι αναλυτές των μυστικών υπηρεσιών είχαν εκφράσει την ανησυχία τους ότι η ασκηθείσα πίεση θα μπορούσε να επιφέρει στρεβλώσεις στα πραγματικά δεδομένα για τον ιοί και να καταλήξουν να χρησιμοποιούνται ως πολιτικό όπλο εναντίον της Κίνας, στην οποία ο Πρόεδρος Τραμπ ήθελε να επιρρίψει τις ευθύνες για την επιδημία.