Καλή vs. κακή καταστολή

Οι Η.Π.Α αποτελούν μια παγκόσμια δύναμη, η οποία αξιώνει εδώ και τουλάχιστον τριάντα χρόνια να παρεμβαίνει στα μήκη και πλάτη του κόσμου, παλεύοντας για την εδραίωση της δημοκρατίας και την “μεταλαμπάδευση” των φιλελεύθερων αξιών.

Για αυτόν το λόγο, τους προηγούμενους μήνες:

-καταδίκασε το καθεστώς Χαμεϊνί για την καταστολή της ιρανικής εξέγερσης

-κατήγγειλε το Πεκίνο για ωμή βία κατά των διαδηλωτών του Χονγκ Κόνγκ

-αξίωσε κυρώσεις κατά του Πούτιν για ανελεύθερα μέτρα εντός της Ρωσίας

Σήμερα και μετά από τις ταραχές που έχουν ξεσπάσει στις Η.Π.Α, την δολοφονία διαδηλωτών, την επιβολή σκληρών περιοριστικών μέτρων στις μεγάλες πόλεις, την κήρυξη των αντιφασιστών ως τρομοκρατική οργάνωση αλλά και την τυφλή κρατική βια εις βάρος των πολιτών… ο Τράμπ θα μπορέσει να ξανά-καταγγείλει τρίτο κράτος για ανελεύθερα μέτρα και ωμή βια έναντι των πολιτών;

Η επιλογή του Αμερικανού προέδρου να αντιμετωπίσει την αμερικανική εξέγερση με σιδηρά πυγμή, ώστε να βγει ωφελημένος στις επόμενες προεδρικές εκλογές, πλήττει ανεπανόρθωτα την εικόνα των Η.Π.Α στο διεθνές στερέωμα.

Αυτό το ξέρουν πολύ καλά οι φίλοι της Αμερικής αλλά κυρίαρχα οι εχθροί της, οι οποίοι επιδίδονται σε ένα πρωτοφανή επικοινωνιακό πόλεμο για να πλήξουν την εικόνα τους.

Χαρακτηριστικό είναι πως πριν από λίγη ώρα ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου εξωτερικών έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης στους εξεγερμένους Αμερικανούς ενώ παράλληλα κάλεσε την Ουάσινγκτον να σταματήσει την ωμή βια έναντι των πολιτών.

Στο ίδιο μήκος κύματος φυσικά κινήθηκε και το Πεκίνο, το οποίο έσπευσε να εκμεταλλευθεί την αναταραχή και να εξαπολύσει τα πυρά του κατά του Αμερικανού προέδρου και της επιλογής του να καταστείλει το κίνημα βιαίως.