Στο Ισραήλ αδερφές μου… στο Ισραήλ

Ιδιαίτερη σημασία δίνει το Μέγαρο Μαξίμου στο πρώτο προγραμματισμένο ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού σε ξένη χώρα μετά την πανδημία.

Η επιλογή του Ισραήλ έχει μεγάλο συμβολισμό, καθώς οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο είναι καυτές, και από κοινού με το Τελ-Αβίβ και την Λευκωσία, αποτελούμε το τρίγωνο των χωρών που προωθεί τον East Med.

Τι αναμένεται να συζητήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον νέο-εκλεγέντα ομόλογο του… μα φυσικά το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας και την στάση που θα κρατήσει το Ισραήλ σε ενδεχόμενο κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τι ωστόσο πρέπει να αναμένουμε; Μάλλον τίποτα ουσιαστικό.

Το Ισραήλ έχει ξεκαθαρίσει εδώ και πολλούς μήνες πως δεν υπάρχει περίπτωση να εμπλακεί σε καμία σύγκρουση ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Ισραηλινού Υπουργού Εξωτερικών, Ισραέλ Κατς, ο οποίος μετά την υπογραφή του τουρκό-λιβυκού συμφώνου είχε τονίσει πως ” το Ισραήλ εναντιώνεται στην συμφωνία…ωστόσο αυτό δεν αναμένεται να οδηγήσει σε σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και την Τουρκία.

Κοινώς, τα περιθώρια εμπλοκής του Ισραήλ σε μια ενδεχόμενη κρίση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, μοιάζει όσο πιθανή είναι και μια παρέμβαση του Ντολαντ Τραμπ υπέρ των δικαιωμάτων των γκέι στην Αμερική.

Αντί για ακόμα μια φορά να ποντάρουμε σε “ξένα άλογα” για να τρέξουν την δική μας κούρσα… ας προετοιμάσουμε καλύτερα το δικό μας και ας θυμηθεί η πολιτική ηγεσία πως η αποτροπή δεν γίνεται μόνο με επικλήσεις στο διεθνές δίκαιο.