Ελληνoτουρκικά: Επιστολές Μητσοτάκη στους Προέδρους Κομισιόν και Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Tο θέμα των τουρκικών προκλήσεων μεταφέρθηκε εκ νέου στην Ευρώπη από το Μαξίμου, με πρωθυπουργικές επιστολές του στην πρόεδρο της Κομισιόν και στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οι επιστολές του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Σαρλ Μισέλ, εστάλησαν χθες με κυρίαρχη σκέψη στο πρωθυπουργικό επιτελείο ότι η κλιμάκωση εκ μέρους της Αγκυρας «δεν θα οδηγήσει σε κρίση τις ελληνοτουρκικές αλλά συνολικά τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε». Αυτό τόνισε πριν από λίγο κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Στο μεταξύ πάντως θεωρείται βέβαιο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει τα εθνικά θέματα και συγκεκριμένα το ζήτημα της κλιμακούμενης επιθετικής τουρκικής συμπεριφοράς τόσο κατά την Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στις 18 Ιουνίου όσο και στη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει με τηλεδιάσκεψη στις 19 Ιουνίου. Πάντως, κατά τον Στέλιο Πέτσα, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα προγραμματισμένο ραντεβού του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και επιπλέον δεν υπάρχει σκέψη στο Μαξίμου για σύγκληση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό την Πρόεδρο τη; Δημοκρατίας. «Είμαστε πάντα ανοιχτοί να ενημερώνουμε τα κόμματα» σχολιάζουν αρμόδιες πηγές, αν και κατά τις πληροφορίες δεν διαφαίνεται στον άμεσο ορίζοντα ούτε κατ’ ιδίαν συνομιλίες του Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς.