Κουμουτσάκος για Έβρο: Δεν φαίνεται να υπάρχει οργανωμένο σχέδιο

Για την κινητικότητα προσφύγων και μεταναστών προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο μίλησε σήμερα το πρωί ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος τόνισε πως δεν επιβεβαιώνεται να υπάρχει οργανωμένο σχέδιο.

«Είχαμε και εμείς χθες το βράδυ την πληροφορία για κινητικότητα. Δεν επιβεβαιώνεται ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο» είπε ο κ. Κουμουτσάκος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως παρατηρείται μια μικρή αυθόρμητη κινητικότητα, όπως και άλλες φορές στο παρελθόν.

Όπως τόνισε, οι ελληνικές δυνάμεις που βρίσκονται στα σύνορα βρίσκονται σε εγρήγορση και είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιεσδήποτε ενέργειες για την άμυνα των ελληνικών συνόρων.

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι αστυνομικοί και οι στρατιώτες που βρίσκονται στην περιοχή δεν έχουν εντοπίσει κόσμο συγκεντρωμένο στα χωράφια κοντά στα ελληνικά σύνορα μέχρι στιγμής.

Βρίσκονται, ωστόσο, σε επιφυλακή, καθώς τουρκικά ΜΜΕ αναδεικνύουν τη συγκέντρωση των προσφύγων και μεταναστών στην Αδριανούπολη και «σπρώχνοντας» κόσμο προς τα ελληνικά σύνορα αλλά αναφέρονται στο «πέρασμα χιλιάδων ανθρώπων στην ελληνική επικράτεια κατά τη διάρκεια της περασμένης κρίσης». 

Ανησυχία προκαλεί και το ενδεχόμενο χαλάρωσης των μέτρων για τον κορωνοϊό στην Τουρκία – κάτι που σημαίνει ότι πρόσφυγες και μετανάστες θα μπορούν να μετακινηθούν με μεγαλύτερη ευκολία προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Μάλιστα, δημοσίευμα της Haber turk αναφέρει: «Το ταξίδι της ελπίδας για να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω της Αδριανούπολης ξεκινούν και πάλι μετανάστες».