Μήπως έφτασε η ώρα να δείξουμε λίγο τα δόντια μας;

Πριν από λίγη ώρα, στο προεδρικό μέγαρο της Κωνσταντινούπολης, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Χαφέζ αλ-Σαράζ, συμφώνησαν πως από κοινού Τουρκία και Λιβύη θα προχωρήσουν σε έρευνες και γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως ορίζει το παράνομο τουρκόλιβυκο σύμφωνο.

«Συμφωνήσαμε να βελτιώσουμε τους διμερείς δεσμούς μας σε πολλά πεδία, μεταξύ των οποίων και η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

Σημείωσε δε, ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ειρήνη στη Λιβύη είναι ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, προσθέτοντας πως η σύγκρουση στην αφρικανική χώρα μπορεί να επιλυθεί μόνο με πολιτικά μέσα, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά για την χώρα μας;

Πως η αποτροπή της Ελλάδας έχει αποτύχει παταγωδώς και πως οι σύμμαχοι μας από την Ε.Ε και τις Η.Π.Α αδυνατούν να πείσουν τον Ερντογάν να αποφύγει την κλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Δυστυχώς, όσο επιμένουμε στην ίδια χρεοκοπημένη στρατηγική -του κατευνασμού και της μεσοβέζικης αποτροπής-, τόσο ο Τούρκος πρόεδρος θα συνεχίζει να προκαλεί και να δυναμιτίζει την περιοχή.

Η ανάγκη η Άγκυρα να πεισθεί πως αν επιχειρήσει να παραβιάσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, το κόστος θα είναι μεγαλύτερο από το οποιοδήποτε όφελος, είναι πιο αναγκαία από πότε.

Η αποκατάσταση της αποτρεπτικής μας ισχύος μπορεί να έρθει μόνο αν η κυβέρνηση αποφασίσει να δώσει ένα σαφές μήνυμα χωρίς “ναι μεν αλλά” και φυσικά αν οι ένοπλες δυνάμεις λάβουν σαφείς κανόνες εμπλοκής.

Τα ενίοτε τελείωσαν… χρειάζεται τώρα να δείξουμε τα δόντια μας, ώστε να αποφύγουμε να τα χρησιμοποιήσουμε στο μέλλον.