Μηταράκης: Η κυβέρνηση θα είναι παρούσα στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της χώρας

«Η πολιτεία δεν μπορεί να δίνει ισόβια σύνταξη σε όσους έχουν υποβάλει αίτημα ασύλου στη χώρα μας καθώς το σύστημα υποδοχής απευθύνεται αποκλειστικά στους αιτούντες μέχρι να λάβουν την οριστική απόφαση ώστε στη συνέχεια να βγουν στην αγορά εργασίας», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ”Secret” με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

Ο κ. Μηταράκης ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορούμε να δημιουργούμε στην Ελλάδα νέες δομές και στόχος είναι η αποσυμφόρηση των νησιών και των δομών στην ηπειρωτική Ελλάδα».

«Οι αποφάσεις ασύλου βγαίνουν πολύ πιο γρήγορα και δεν λιμνάζουν όπως γινόταν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε πως «οι δομές θα πρέπει να είναι λιγότερες, ασφαλέστερες και να διαμένουν σε αυτές όσοι το δικαιούνται».

Παράλληλα σημείωσε πως «στόχος της κυβέρνησης είναι έως το τέλος του έτους 50.000 άτομα να έχουν λάβει αίτημα ασύλου και να πρέπει να αυτοσυντηρηθούνε και μετά το άνοιγμα των συνόρων να ξεκινήσουν οι επιστροφές και οι απελάσεις».

Ακόμη δήλωσε πως «το κλείσιμο των δομών θα ξεκινήσει από τα ξενοδοχεία όπου διαμένουν πρόσφυγες».

Την ίδια στιγμή, ο κ. Μηταράκης ζήτησε να υπάρξει «ένας κοινός ευρωπαϊκός μηχανισμός επιστροφών και απελάσεων».

Αναφορικά με τις ΜΚΟ και το που πήγαν τα κονδύλια, ο υπουργός ανέφερε πως «το 80% των χρημάτων για το μεταναστευτικό δεν τα διαχειρίστηκε η χώρα μας κάτι που γίνεται τώρα προκαλώντας αντιδράσεις».

Σε ότι αφορά ενδεχόμενη πίεση στον Έβρο και τα νησιά,  εκτίμησε ότι «θα υπάρχει διαρκής ένταση και οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να είναι σε
υψηλή ετοιμότητα».

«Η κυβέρνηση θα είναι παρούσα στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της χώρας», τόνισε ο κ. Μηταράκης.