Χουριέτ: Ο Ερντογάν θέλει την Αγιά Σοφιά τζαμί

«Στην Αγία Σοφία μπορεί να διαβάζεται και προσευχή, μπορεί να διαβάζεται και το εδάφιο της κατάκτησης από το κοράνι. Το έθνος μας θα πρέπει να αποφασίσει γι’ αυτό. Η Αγία Σοφία ως τζαμί μπορεί να συνεχίσει να δέχεται τουρίστες. Όπως το Μπλε Τζαμί. Απαιτείται ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα αυτό. Κάντε μία έρευνα για την Αγία Σοφία, εξετάστε το και μιλάμε», φέρεται να δήλωσε σε σύσκεψη με κομματικά στελέχη την περασμένη Τετάρτη (03/05). «Δεν χρειάζονται βιασύνες, πρώτα να διερευνηθεί καλά το θέμα», φέρεται να πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος είχε στήσει «φιέστα» προ ημερών με αφορμή την επέτειο της Αλωσης στην Κωνσταντινούπολης, η οποία περιελάμβανε ακόμα και την ανάγνωση του Κορανίου εντός της Αγιάς Σοφίας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η τουρκική εφημερίδα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προτείνει η Αγία Σοφία να χαρακτηριστεί επισήμως τζαμί, αλλά την ίδια ώρα να κρατήσει και την ιδιότητα του μουσείου, ώστε να είναι επισκέψιμο και από τουρίστες, όπως το Μπλε Τζαμί απέναντι από την Αγία Σοφία, η οποία μετατράπηκε σε μουσείο το 1934.