Όλες οι εξελίξεις για τον λιβυκό εμφύλιο

Με τον στρατό του Φαγιέζ αλ-Σαράζ να προελαύνει προς την Ανατολική Λιβύη και να πολιορκεί ακόμα και την Σύρτη, και τον στρατό του Χαλίφα Χαφτάρ να υποχωρεί διαρκώς, χάνοντας έδαφος στον λιβυκό εμφύλιο, η Αίγυπτος φαίνεται πως παίρνει την κατάσταση στα χέρια της.

Οι εξελίξεις είναι πραγματικά καταιγιστικές, καθώς από το Σάββατο το πρωί ακολουθώντας πολιτική “καρότου και μαστίγιου”, ο Αιγύπτιος πρόεδρος φαίνεται διατεθειμένος και αποφασισμένος να βάλει τέλος στην μετατροπή της Λιβύης σε ένα τουρκικό προτεκτοράτο.

Πληροφορίες για προέλαση του αιγυπτιακού στρατού

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο Αιγυπτιακός Στρατός  είναι έτοιμος να εισβάλει στην Λιβύη, καθώς εκατοντάδες άρματα μάχης είναι παρατεταγμένα στα σύνορα των δύο χωρών. Με αυτό τον τρόπο φαίνεται πως η Αίγυπτος επιχειρεί να εξισορροπήσει την τουρκική εισβολή, η οποία έχει προσφέρει πλεονεκτήματα στην κυβέρνηση της Τρίπολης. Η παρουσία αιγυπτιακού Στρατού στα σύνορα με την Λιβύη, δείχνει ότι το Κάιρο (όπως και άλλες δυνάμεις) δεν πρόκειται να αποδεχθούν την διαμόρφωση τετελεσμένων εις βάρος των εθνικών τους συμφερόντων.

Αναφορές για λεηλασίες από τις πολιτοφυλακές του Σαράζ

Από χθες τα Ηνωμένα Έθνη εξετάζουν αναφορές για λεηλασίες και καταστροφές ιδιωτικής ιδιοκτησίας σε δύο πόλεις έξω από την Τρίπολη τις οποίες ανακατέλαβαν οι δυνάμεις που πρόσκεινται στην κυβέρνηση της Τρίπολης, ανέφερε σήμερα ο ΟΗΕ.

Η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη (UNSMIL) ανέφερε σε μια ανακοίνωσή της ότι περισσότεροι από 16.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν τις τελευταίες ημέρες από την Ταρχούνα και τη νότια Τρίπολη.

«Οι αναφορές για τον εντοπισμό ενός αριθμού πτωμάτων στο νοσοκομείο της Ταρχούνα είναι βαθύτατα ανησυχητικές», πρόσθεσε η UNSMIL, χωρίς να επιρρίψει ευθύνες σε καμία πλευρά. «Λάβαμε επίσης πολυάριθμες αναφορές για λεηλασίες και καταστροφές δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας στην Ταρχούνα και την Αλασάμπαα, που σε ορισμένες περιπτώσεις φαίνεται ότι είναι εκδικητικές ενέργειες οι οποίες υπάρχει κίνδυνος να ξεφτίσουν ακόμη περισσότερο τον κοινωνικό ιστό στη Λιβύη», προστίθεται στο κείμενο αυτό.

Η Αλασάμπαα είναι μια άλλη πόλη στα νότια της Τρίπολης που έχει αλλάξει χέρια πολλές φορές και την οποία κατέλαβε πρόσφατα η GNA.

«Η GNA θα πρέπει να λάβει κατεπειγόντως μέτρα για να σταματήσει τα εκδικητικά εγκλήματα στην Ταρχούνα», είπε η Χάνα Σάλαχ, ερευνήτρια στην οργάνωση Human Rights Watch.

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της κυβέρνησης της Τρίπολης έστειλε στο πρακτορείο Reuters μια ανακοίνωση με την οποία προειδοποιούνται οι δυνάμεις της ότι θα τιμωρηθούν για τυχόν αντίποινα στις περιοχές που ανακαταλαμβάνονται.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης της GNA από την πλευρά του είπε ότι οι δυνάμεις που μπήκαν στην Ταρχούνα ανακάλυψαν περισσότερα από 100 πτώματα σε ένα νεκροτομείο.

shutterstock_1267457548-thumb-large-thumb-large

Τηλεφωνική επαφή Σίσι-Κόντε

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν πριν από λίγη ώρα, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι και ο Ιταλός Πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος ανέλυσε τη θέση της χώρας του σχετικά με την κρίση της Λιβύης, εστιάζοντας στην αποκατάσταση του ρόλου των κρατικών θεσμών της Λιβύης και τον τερματισμό του χάους που προκαλείται από παραστρατιωτικούς και πολιτοφύλακες.

Παράλληλα, οι δύο άντρες συμφώνησαν να ενισχύσουν τον συντονισμό των χωρών τους σε αυτό το θέμα, υποστηρίζοντας ότι ο τρόπος για να τερματιστεί η κρίση της Λιβύης είναι μέσω μιας πολιτικής λύσης και στήριξης των προσπαθειών των Ηνωμένων Εθνών και των συμπερασμάτων της διάσκεψης του Βερολίνου.

Η εκεχειρία του Χαφτάρ

Από το Σάββατο ο αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι έχει ανακοινώσει μια νέα πρωτοβουλία για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη γειτονική Λιβύη, η οποία περιλαμβάνει και πρόταση για εκεχειρία που θα τεθεί σε ισχύ από την Δευτέρα.

Ο αιγύπτιος ηγέτης ανακοίνωσε την πρωτοβουλία αυτή από το Κάιρο έχοντας δίπλα του τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, αρχηγό του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), με τον οποίον συναντήθηκε νωρίτερα , καθώς και τον Αγκουίλα Σάλεχ, πρόεδρο του εκλεγμένου κοινοβουλίου που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη.

Η πρωτοβουλία ζητεί την απομάκρυνση των ξένων πολιτοφυλακών από την Λιβύη, δηλαδή τους Τούρκους μισθοφόρους που βρίσκονται στην Λιβύη, και προτείνει ένα εκλεγμένο συμβούλιο ηγεσίας κάνοντας έκκληση για διαπραγματεύσεις στη Γενεύη.

“Η συνάντηση του προέδρου με τους λίβυους αρχηγούς προκύπτει από την δέσμευση της Αιγύπτου να επιτευχθεί η ασφάλεια και η σταθερότητα στη Λιβύη. Η ασφάλεια της Λιβύης είναι μια προέκταση της εθνικής ασφάλειας της Αιγύπτου”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της αιγυπτιακής προεδρίας Μπασάμ Ράντι, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου.