Eντυπωσιασμένος για τη δουλειά που γίνεται στη νατοϊκή βάση των Χανίων εμφανίστηκε ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ κατά την επίσκεψή του στην Κρήτη.
Ο κ. Πάιατ μαζί με τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο έφτασαν στη Σούδα λίγο πριν τις 11 το πρωί συνοδευόμενοι από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κων/νο Φλώρο και τον αρχηγό του ΓΕΝ, αντιναύαρχο, Στυλιανό Πετράκη.
Μάλιστα, ο κ. Πάιατ με το που έφτασε στη Σούδα με ανάρτησή του στο twitter αναφέρθηκε στο πόσο κρίσιμη είναι η συνεργασία της ΗΠΑ με την Ελλάδα χαρακτηρίζοντας τη βάση της Σούδας ως τη «ναυαρχία της στρατιωτικής συνεργασίας» των δύο χωρών αλλά και το ρόλο που έχει για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής της Μεσογείου.
Impressed by the work our @SOCEUR is doing with Combatant Craft Medium boats, as well as by the possibilities to expand our work here after the ratification of the updated #MDCA. pic.twitter.com/Om2ngUv7vn
— Geoffrey Pyatt (@USAmbPyatt) June 12, 2020
Παράλληλα εμφανίστηκε εντυπωσιασμένος για τη δουλειά που γίνεται στο εκπαιδευτικό κέντρο.
Many thanks to Captain @ryan_tewell for his outstanding service and the excellent overview of how critical US-Greece cooperation at @NSA_SoudaBay is to advancing security and stability in this region. No surprise it’s busier than ever. pic.twitter.com/F59cEYY2rl
— Geoffrey Pyatt (@USAmbPyatt) June 12, 2020
Επίσκεψη υψηλού συμβολισμού
Η επίσκεψη θεωρείται υψηλού συμβολισμού τη δεδομένη στιγμή με γνώμονα το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρέσβης σε λίγες ημέρες θα βρίσκεται στην Ουάσινγκτον.
Η βάση της Σούδας σύμφωνα με το cretapost.gr είναι κόμβος για την επίτευξη σταθερότητας και πολιτικών ασφαλείας στη Μεσόγειο. Οι ΗΠΑ στηρίζουν εκεί την στρατηγική τους για τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Για την Ελλάδα η Σούδα αποτελεί το δεύτερο σημείο απ’όπου θα μπορεί να αποπλέει ο Στόλος καθώς εκεί θα βρίσκονται πολεμικά πλοία για τον θαλάσσιο έλεγχο της Μεσογείου.
Great to be back at beautiful @NSA_SoudaBay, the flagship of US-Greece military cooperation, and a true honor to accompany Minister @npanagioto and CHOD Gen. Floros on our first trip together. pic.twitter.com/W9zvo0S6P7
— Geoffrey Pyatt (@USAmbPyatt) June 12, 2020
Και για την Ευρώπη η Σούδα είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την Ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ειρήνη» που διεξάγεται μετά την απόφαση του ΟΗΕ για να επιβάλλει το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Η Σούδα ήταν άλλωστε και ο τελευταίος σταθμός της φρεγάτας «Σπέτσαι», πλοίο που καταδιώκει το φορτηγό πλοίο «Τσιρκίν » που σύμφωνα με πληροφορίες, μεταφέρει τουρκικά όπλα και πυρομαχικά στη Λιβύη. Αξίζει να σημειωθεί ότι τρία τουρκικά πλοία κινούνται προς την περιοχή ώστε να προστατέψουν το φορτίο και μένει να φανεί εάν θα αποφασίσουν να αντιπαρατεθούν με την Ευρωπαϊκή Δύναμη. Πάντως, για την ώρα, το πλοίο αρνείται να δεχθεί έλεγχο από την ελληνική ομάδα που μεταφέρει το ελικόπτερο της φρεγάτας.
Incoming @NSA_SoudaBay – the jewel in the crown of US-Greece defense cooperation. pic.twitter.com/QwkUnc4Ewi
— Geoffrey Pyatt (@USAmbPyatt) June 12, 2020
Μετά το τέλος της επίσκεψης ο κ. Παναγιωτόπουλος, σε δηλώσεις του, χαρακτήρισε εξαιρετικό το επίπεδο των υποδομών των εγκαταστάσεων, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην εξαιρετική -όπως την χαρακτήρισε- συνεργασία που αναπτύσσεται μεταξύ των ελληνικών και των αμερικανικών Ενόπλων δυνάμεων και στη βαθιά στρατηγική σχέση που, όπως τόνισε, έχουν οι δύο χώρες.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Άμυνας, «επισκεφθήκαμε σήμερα με τον Αμερικανό πρέσβη και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ μια περιοχή εξαιρετικής στρατηγικής σημασίας για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο, αλλά και την ευρύτερη περιοχή.
Η επίσκεψή μας εδώ έχει ισχυρό συμβολικό χαρακτήρα. Διότι η Σούδα εκφράζει με σαφή και εμβληματικό τρόπο τη στρατηγική σχέση της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών».
Ο κ. Παναγιωτόπουλος στις δηλώσεις του αναφέρθηκε στο κοινό, όπως είπε, όραμα Ελλάδας και ΗΠΑ για ειρήνη στην περιοχή. Όπως τόνισε, «Ελλάδα και ΗΠΑ έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες που προκαλούν εντάσεις στην περιοχή και υπογραμμίζουν πάντα τη σημασία του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας». Ο υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και υπογράμμισε τα εξής:
«Έχουμε καταστήσει απολύτως σαφές και σε κάθε τόνο ότι η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη να υπερασπιστεί και να διασφαλίσει, όπως άλλωστε έπραξε πάντα, στο ακέραιο, τα κυριαρχικά της δικαιώματα τα οποία απορρέουν από τις διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο και να απωθήσει αποτελεσματικά οποιαδήποτε επιβολή στρεφόμενη εναντίον της».
Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο, η αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ αποτελεί μείζονα προτεραιότητα για τις δύο χώρες, ενώ χαρακτήρισε σημαντικό ορόσημο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων την υπογραφή πριν από μερικούς μήνες του νέου παραρτήματος της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας-ΗΠΑ.
Οι κ.κ. Παναγιωτόπουλος και Πάιατ, μαζί με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, επισκέφθηκαν την αμερικανική βάση στο Μουζουρά Ακρωτηρίου και αμέσως μετά τη ναυτική βάση Μαραθίου όπου και ξεναγήθηκαν στους χώρους εφοδιασμού καυσίμων και σε δύο προβλήτες όπου πραγματοποιούνται έργα.
Ακόμα επιβιβάστηκαν σε σκάφη των Ειδικών Επιχειρήσεων Ναυτικού κάνοντας μια βόλτα στον όρμο της Σούδας.
Ακολούθησε ενημέρωση για τις δραστηριότητες, την αποστολή, τις δυνατότητες και τους εκπαιδευτικούς άξονες του Κέντρου Ναυτικής Αποτροπής από τον αρχιπλοίαρχο Παναγιώτη Παπανικολάου.