Σε τροχιά σύγκρουσης Αίγυπτος και Τουρκία στην έρημο της Λιβύης

Γράφει ο Σπύρος Σουρμελίδης

Η Σύρτη είναι το όριο αντοχής της Αιγύπτου. Αν ο Φαγιέζ αλ Σάρατζ με την στήριξη των τούρκων μπει στην Σύρτη οι Αιγύπτιοι διαμηνύουν ότι θα μπουν στην Λιβύη από βορρά και νότο. Η Σύρτη σηματοδοτεί το όριο του διαμελισμού της Λιβύης στον βορρά, αν δεν προκύψει και τριχοτόμηση της χώρας.

Αιγυπτιακές δυνάμεις έχουν παραταχθεί τις τελευταίες μέρες στα σύνορα με την Λιβύη στον βορρά (στην παραλιακή οδό προς το Τομπρούκ) αλλά και 1000 χιλιόμετρα νοτιότερα, βαθιά στην Σαχάρα, στο τρίγωνο Αιγύπτου, Λιβύης, Σουδάν. Η Αίγυπτος είναι ανήσυχη από την παρουσία της Τουρκίας στον λιβυκό εμφύλιο, και έχει πολλούς λόγους γι αυτό.  Η Τουρκία έχει σχέσεις με τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους», την οργάνωση που αντιπολιτεύεται την δυτικότροπη Αίγυπτο, διεκδικώντας την εξουσία (κάτι που πέτυχε το 2011-2013). Το Κάϊρο και η Άγκυρα βρίσκονται σε μια διαρκή αντιπαράθεση σε όλα τα θέματα του αραβικού κόσμου και στα ζητήματα της Μέσης Ανατολής.  Η καθοριστική αυτή την ώρα παρουσία της Τουρκίας στην Λιβύη, θίγει άμεσα τα εθνικά συμφέροντα της Αιγύπτου σε στεριά και θάλασσα.

Ο παράγοντας που ευνοεί τον Ερντογάν και μπερδεύει και τον Αλ Σίσι, λέγεται Ντόναλντ Τράμπ. Ο Αμερικανός Πρόεδρος βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον Ερντογάν και του έχει ανοίξει τον δρόμο για κάθε επέμβαση του από την Συρία έως την Λιβύη, καταπατώντας κυπριακά και ελληνικά δικαιώματα.

Η βοήθεια που έδωσε τον τελευταίο χρόνο ο Ερντογάν στην νόμιμα αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση του ισλαμιστή Φαγιέζ Αλ Σαράτζ , στην Τρίπολη, ανέτρεψε την ισορροπία στον εμφύλιο της Λιβύης. Οι τούρκοι στέλνουν μισθοφόρους και εξοπλισμό, δεν έχουν όμως επίσημη παρουσία.

Αυτή είναι και η δυσκολία της Αιγύπτου να εισβάλλει στην Λιβύη υπερ του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ που διεκδικεί την εξουσία. Αν τα αιγυπτιακά στρατεύματα μπουν στην Λιβύη θα θεωρούνται εισβολείς, ενώ οι τούρκοι εμφανίζονται να στηρίζουν μια νόμιμη κυβέρνηση, του Αλ Σάρατζ,  στον πόλεμο κατά ενός σφετεριστή (του Χάφταρ).

Η Σύρτη είναι το όριο

Ο Χάφταρ είχε ευκαιρία για ένα ολόκληρο χρόνο (2018-2019) να καταλάβει την Τρίπολη και να κερδίσει τον εμφύλιο. Δεν το κατάφερε. Ο Ερντογάν πέτυχε λοιπόν να στηρίξει τον Αλ Σάρατζ με τον οποίο και υπέγραψε το περίφημο σύμφωνο για την ΑΟΖ. Τώρα ο Αλ Σάρατζ έφτασε και πάλι στην Σύρτη και απειλεί να την καταλάβει. Αν το πετύχει θα ελέγχει  τα πετρέλαια και τα μεγάλα λιμάνια και θα ανοίξει ο δρόμος για την Βεγγάζη. Είναι λοιπόν η Σύρτη το όριο αντοχής της Αιγύπτου. Αν ο Σάρατζ μπει στην Σύρτη οι Αιγύπτιοι διαμηνύουν ότι θα μπουν στην Λιβύη από βορρά και νότο.

Ο Τράμπ εμμέσως στηρίζει τον Ερντογάν και τον Σάρατζ. Ιταλοί και Γερμανοί στηρίζουν Σάρατζ, ανεχόμενοι τον Ερντογάν. Ο Πούτιν , ο Αλ Σίσι και ο Μακρόν είναι με τον Χαφτάρ, όπως και η Ελλάδα. Οι Ρώσοι παρέχουν στήριξη στον Χαφτάρ (μισθοφόρους και οπλισμό) που δεν στάθηκε  ικανός να την αξιοποιήσει. Γι αυτό και οι Αιγύπτιοι είναι έτοιμοι να εισβάλλουν.