Τέλος τα F-35 για την Τουρκία

Τέλος στα τουρκικά F-35 βάζει ψήφισμα της γερουσίας καθώς τα έξι πρώτα μαχητικά πέμτπης γενιάς που φέρουν τα τουρκικά εθνόσημα και βρίσκονταν στη βάση Luke της Αριζόνα, περνούν στην πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ. Η αμερικανική αντίδραση έρχεται ως απάντηση στην αγορά των ρωσικών S-400, οι οποίοι ωστόσο δεν έχουν ενεργοποιηθεί.

Συγκεκριμένα τα έξι αεροσκάφη F-35A της Τουρκικής Αεροπορίας μεταβιβάζονται στην Αμερικανική Αεροπορία, τερματίζοντας την συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου National Defense Authorization Act για το Οικονομικό Έτος 2021 που κατατέθηκε στην αρμόδια Επιτροπή της Γερουσίας. Δεν έχουν ωστόσο γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες αγοράς των έξι αεροσκαφών από τις ΗΠΑ.

Η Τουρκία αρχικά σχεδίαζε να αγοράσει 100 αεροσκάφη F-35Α και έλαβε και επίσημα με τελετή παράδοσης τα δύο πρώτα τον Ιούνιο του 2018.

Η Τουρκία έχει απειλήσει με την αγορά ρωσικών μαχητικών, κάτι που είναι πολύ δύσκολο, διότι ολόκληρο το οπλοστάσιο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων είναι αμερικανικό-δυτικό.