Το ελληνοϊταλικό σύμφωνο και η …χαρά της Άγκυρας

Γράφει ο Σπύρος Σουρμελίδης

Η Συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας άνοιξε την όρεξη της Άγκυρας, αφού βλέπει ότι η Αθήνα προχωρά σε εκπτώσεις των δικαιωμάτων της μόνη της, ιδίως σε ότι αφορά τα δικαιώματα (επήρεια) των μικρών νησιών, στις θαλάσσιες ζώνες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει τώρα έτοιμος για συζήτηση με την Τουρκία, αφήνει ανοιχτό ακόμα και να προκύψει συμφωνία ή προσφυγή στην Χάγη. Η επικείμενη συμφωνία Ελλάδας- Αιγύπτου γίνεται κρισιμότερη, ιδίως αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ότι θα πρόκειται για τμηματική συμφωνία, ώστε να μένει η εκκρεμότητα του Καστελόριζου

Η Άγκυρα τρίβει τα χέρια της

Το παράλογο  και τυχοδιωκτικό Σύμφωνο της Τουρκίας με την επισήμως αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Λιβύης, του Αλ Σάρατζ, δείχνει και την προσοχή που δείχνουν οι τούρκοι στα νομικά κενά  του Διεθνούς Δικαίου, το οποίο χρησιμοποιούν κατά το δοκούν.

Η Άγκυρα χαιρέτισε αμέσως την συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας εστιάζοντας φυσικά στις ελληνικές εκπτώσει , τις οποίες και θέλει να εκμεταλλευτεί διπλωματικά στο Αιγαίο και την Μεσόγειο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Τσαβούσογλου «εξήρε» την Ελληνο-Ιταλική συμφωνία, λέγοντας πως αντανακλά τις Τουρκικές θέσεις. «Η Ελλάδα απαιτεί όλα τα νησιά, οι νησίδες και οι βράχοι να αντιμετωπίζονται ως ηπειρωτική χώρα, αλλά στη συμφωνία της με την Ιταλία δέχτηκε το επιχείρημα της Τουρκίας», επεσήμανε ο Τούρκος ΥΠΕΞ μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό NTV.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τονίζει το θέμα της μικρής επήρειας (δικαιωμάτων), κάτω του 100%,  που αναγνωρίζει η Συμφωνία σε νησιά όπως Κεφαλονιά, Στροφάδες και Οθωνοί, επιδιώκοντας να συσχετίσει την συγκεκριμένη συμφωνία με τα όσα μπορεί να συμφωνηθούν  μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας. 

Ο τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επικαλέστηκε μάλιστα και τις επισημάνσεις- ενστάσεις  του Νίκου Κοτζιά στην ελληνοιταλική συμφωνία. Σε συνέντευξή του στο NTV, o Τούρκος ΥΠΕΞ τόνισε ότι «η συμφωνία της Ελλάδας με την Ιταλία δεν αφορά το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Στη συμφωνία για την ΑΟΖ με την Ιταλία όμως η Ελλάδα σε τρία νησιά στην Κεφαλλονιά, στους Στροφάδες και στους Οθωνούς δεν έδωσε πλήρη επήρεια στα νησιά αυτά. Ο Κοτζιάς γι’ αυτό κατηγόρησε τη συμφωνία αυτή». Ο Τσαβούσογλου χαρακτήρισε «θετική» τη συμφωνία για την Τουρκία, λέγοντας ότι «αυτό είναι θετικό για εμάς και μας δίνει δίκιο για τη συμφωνία μας με τη Λιβύη. Εμείς με τη Λιβύη ενδέχεται να υπογράψουμε συμφωνία και να κάνουμε βήματα έτσι ώστε να κάνουμε έρευνες και γεωτρήσεις στην υφαλοκρηπίδα τους»

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών βεβαίως έδωσε την ελληνική διάσταση στο θέμα προτρέποντας τον κ. Τσαβούσογλου να κοιτάξει το δάσος και όχι το δέντρο. Γιατί η συμφωνία με την Ιταλία κατοχυρώνει πλήρως τα δικαιώματα των νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, «διότι αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία μεταβάλλει τη μέχρι σήμερα στάση της και έρχεται σε αντίθεση με την υιοθέτηση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου». Εξηγείται επίσης ότι η Τουρκία «συνεχίζει να έχει μια τάση επιλεκτικής ανάγνωσης του Διεθνούς Δικαίου και ιδίως του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας»

Η χαρά του Τσαβούσογλου δείχνει και την κρισιμότητα          της ενδεχόμενης συμφωνίας με την Αίγυπτο ιδίως αν γίνει κάποια τμηματική διευθέτηση