Συνομιλία Δένδια με Πομπέο από το …Παρίσι

Από κοινού με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Ζαν Υβ Λε Μπριάν, ο Νίκος Δένδιας θα θέσει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στον Αμερικανό ομόλογο του Μάικ Πομπέο. Για τον λόγο αυτό ο Ν. Δένδιας θα βρεθεί το Παρίσι (Δευτέρα 15.6) όπου θα συζητήσει θέματα διμερούς, ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος με έμφαση στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο,  αλλά και την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, την προσέλκυση επενδύσεων, το μεταναστευτικό και την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Στην συνέχεια ο Υπουργός Εξωτερικών θα λάβει μέρος, μέσω τηλεδιάσκεψης από κοινού με τον Γάλλο ομόλογό του, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Πριν από την διάσκεψη όμως οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Εξωτερικών θα συνομιλήσουν,  με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo, για τη διατλαντική συνεργασία σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Κατόπιν αιτήματος της Ελλάδος, θα συζητηθεί με τον Πομπέο και το θέμα της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ζήτημα το οποίο θα τεθεί και στις συνομιλίες των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών.

Η κίνηση αυτή του κ. Δένδια δείχνει την έντονη κινητικότητα της ελληνικής διπλωματίας τις τελευταίες μέρες, λόγω της τουρκικής προκλητικότητας. Δείχνει όμως και την αδυναμία να υπάρξει απευθείας συνεννόηση με τον αμερικανικό παράγοντα. Ο κ. Πομπέο αν και έχει δώσει πολλές διαβεβαιώσεις το 2019 στην νέα ελληνική κυβέρνηση , τώρα σφυρίζει αδιάφορα για την τουρκική προκλητικότητα.