Η Αθήνα αναζητά ευκαιρία να εμπλακεί και πάλι στην Λιβύη- Σφάζονται οι Μεγάλες Δυνάμεις για την εμπλοκή της Τουρκίας

Του Σπύρου Σουρμελίδη


Η Μόσχα και το Παρίσι θέλουν και την Ελλάδα να εμπλακεί στα τεκτενόμενα στην Λιβύη, την ώρα η Ρωσία διαπληκτίζεται με την Τουρκία για την μοιρασιά της Λιβύης. Ταυτόχρονα και ο Μακρόν όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητούν από τον Ντόναλντ Τράμπ να πάρει  ξεκάθαρη θέση στο θέμα της Λιβύης και της τουρκικής ανάμειξης.

Ο Ν. Δένδιας θέτει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στον Πομπέο, μαζί με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Ζαν Υβ Λε Μπριάν από το Παρίσι, την ώρα που και οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητούν με τον Πομπέο το θέμα της Λιβύης και της Μεσογείου.

Μόσχα και Παρίσι


Έχει μεγάλη σημασία όμως ότι  η μπηχτή του Ρώσου πρέσβη στην Ελλάδα Αντρέι Μασλόφ και προς την Γερμανία και προς την Ελλάδα: «Η Ελλάδα ως χώρα της Μεσογείου, η οποία αντιμετωπίζει άμεσα τις αρνητικές συνέπειες της λιβυκής κρίσης, δικαιούται να συμμετέχει πλήρως στις πολυμερείς προσπάθειες για την επίλυση της σύγκρουσης στη Λιβύη». Η ρωσική αυτή θέση είναι ευθεία βολή προς το Βερολίνο φυσικά και προς την Τουρκία, ενώ πρακτικά ζητά από την  Αθήνα να εμπλακεί διπλωματικά στην λιβυκή κρίση. Ουσιαστικά αυτό περιμένουν οι πάντες από την Ελλάδα. Να ορίσει τα δικά της όρια και συμφέροντα και να αναλάβει το κόστος της υπεράσπισης των δικαιωμάτων της. Ιδού η Ρόδος ιδού και η…Μεσόγειος!

Συγχρόνως ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι δεν θα επιτρέψει την ανάμειξη της Τουρκίας στην Λιβύη , την οποία χαρακτήρισε «ανεπίτρεπτη». «Οι Τούρκοι συμπεριφέρονται με απαράδεκτο τρόπο εργαλειοποιώντας το ΝΑΤΟ και η Γαλλία δεν μπορεί να το επιτρέψει», προσθέτει. Ο κ. Μακρόν ζητά από το ΝΑΤΟ-ουσιαστικά από την Ουάσιγκτον- να εμποδίσει την τουρκική ανάμειξη στην Λιβύη.

Κόντρα Μόσχας- Αγκυρας

Η αιφνίδια αναβολή της  επίσκεψης των υπουργών Εξωτερικών κα Άμυνας της Ρωσίας , Σεργκέι Λαβρόφ κα Σεργκέι Σοϊγκού, στην Άγκυρα όπου επρόκειτο να συζητήσουν με τους Τσαβούσογλου και Ακάρ για την κατάσταση στην Λιβύη αλλά και στην Συρία, ανέδειξε την πραγματικότητα. Η Ρωσία και η Τουρκία διαμοιράζουν την Λιβύη με τις ευλογίες του Τράμπ που έχει ορίσει ως «αντ αυτού» τον Ερντογάν.

Η ανακοίνωση της αναβολής έγινε επισήμως από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Ο Σεργκέι Λαβρόφ και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αποφάσισαν σε τηλεφωνική κλήση ότι οι διαπραγματεύσεις για τη Λιβύη και τη Συρία θα συνεχιστούν σε επίπεδο  υφυπουργών Εξωτερικών και τις προσεχείς ημέρες. Οι συνομιλίες χαρακτηρίζονταν κρίσιμες, καθώς αναμενόταν να συζητηθεί το λιβυκό. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από πλευράς Ρωσίας. Η αναβολή της επίσκεψης σε τόσο υψηλό επίπεδο (Λαβρόφ και Σοϊγκού) δείχνει  ότι η συμφωνία για την μοιρασιά στη Λιβύη μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας αλλά και της παρουσίας τουρκικών στρατευμάτων στην Συρία, δεν έχει οδηγηθεί σε κάποιο οριστικό αποτέλεσμα. Η συνειδητή απουσία των Αμερικανών με απόφαση του Τράμπ από την περιοχή (Συρία, Λιβύη, Μεσόγειος) έχει επιτρέψει στον Ερντογάν να γίνει ρυθμιστής σε συνεργασία φυσικά με την Μόσχα η οποία έχει ενισχύσει την παρουσία της σε Μέση Ανατολή και Μεσόγειο.      

Η αντιπαράθεση έχει πάρει διατλαντικές πλέον διαστάσεις, αλλά για την Ελλάδα το κρίσιμο είναι πως ρυθμιστής είναι ο Ερντογάν. Είναι ερώτημα αν η Αθήνα μπορεί να ξανακάτσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για την Λιβύη, αν θα μπορέσει να σπάσει τις τουρκικές υπόγειες συμφωνίες με την Ουάσιγκτον και το Βερολίνο. Την ώρα που και η Μόσχα κοντράρεται είναι μια καλή ευκαιρία.