Μυστική συμφωνία Κυριάκου – Νετανιάχου, “ασπίδα” κατά των Τούρκων

Ισχυρή στρατιωτική δύναμη αποτροπής των τουρκικών προκλήσεων, προβλέπει μυστική συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και Ισραήλ που αναμένεται να επικυρωθεί στην κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη – Νετανιάχου στο Τελ Αβίβ.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες το προηγούμενο διάστημα προηγήθηκαν διαβουλεύσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Ισραήλ για να καταλήξουν σε μια στρατηγική αντιμετώπισης των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο, αλλά και στη Λιβύη.

Οι δύο χώρες αποφάσισαν να συγκροτήσουν μια ισχυρή συμμαχία και να αντιμετωπίσουν από κοινού τα επεκτακτικά σχέδια του Ερντογάν.

Η συμφωνία προβλέπει:

1ον) Κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με ισχυρή δύναμη πυρός από το Ισραήλ και την Ελλάδα στο διάστημα κατά το οποίο τα τουρκικά γεωτρύπανα κατευθυνθούν για έρευνες σε ελληνική ΑΟΖ. Μαχητικά αεροπλάνα, φρεγάτες, υπερσύγχρονα κατασκοπευτικά drones, πρόκειται να παραταχθούν στο Αιγαίο απέναντι στις τουρκικές δυνάμεις.

2ον) Το ίδιο στρατιωτικό σενάριο προβλέπεται και στην περίπτωση κατά την οποία τα τουρκικά ερευνητικά σκάφη κατευθυνθούν νότια της Κρήτης στην παράνομη ΑΟΖ που συμφώνησε ο Ερντογάν με την ψευδοκυβέρνηση της Τρίπολης.

3ον) Συντονισμένες κινήσεις σε διπλωματικό αλλά και στρατιωτικό επίπεδο με Αίγυπτο και Κύπρο που βρίσκονται αντιμέτωπες με την τουρκική προκλητικότητα.

4ον) Στενή συνεργασία ανάμεσα στις μυστικές υπηρεσίες της Ελλάδας και του Ισραήλ για την αποκωδικοποίηση των τουρκικών κινήσεων στην περιοχή με στόχο την αποτροπή θερμού επεισοδίου μέσω ισχυρής στρατιωτικής παρουσίας σε περιοχές κλειδιά της Μεσογείου.

Η Ελλάδα έχει αποφασίσει στη διαμόρφωση στρατηγικής συμμαχίας με το Ισραήλ, γιατί έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το ΝΑΤΟ, οι Αμερικανοί και η Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν θέλουν ή δεν διαθέτουν τα απαραίτητα αντανακλαστικά για να αποτρέψουν τις τουρκικές προκλήσεις και ιδιαίτερα ένα θερμό επεισόδιο.

Οι Αμερικανοί αποδέχονται τον νέο ρόλο της Τουρκίας ως περιφερειακής υπερδύναμης με σημαντικό ρόλο στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Ο Ερντογάν είναι ο νέος χωροφύλακας των Αμερικανών στη Συρία και το Κατάρ και γι΄ αυτό τον ενθαρρύνουν στα βρόμικα παιχνίδια που στήνει και στη Λιβύη.

Η Ουάσινγκτον δεν ενοχλείται από τις συμφωνίες Ερντογάν – Πούτιν στα εξοπλιστικά, ούτε στις μυστικές συμφωνίες τους, για τη μοιρασιά στη Συρία και τη Λιβύη.

Το ΝΑΤΟ είναι βραχυκυκλωμένο εξαιτίας της στάσης των Αμερικανών, αλλά και της ιδιαίτερης σημασίας που δίνει στον ρόλο της Τουρκίας στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν διαθέτει στρατό για να προστατεύσει τα ευρωπαϊκά σύνορα και σε περίπτωση ενός θερμού επεισοδίου θα περιοριστεί στις γνωστές παρεμβάσεις που εκδηλώνονται με ψηφίσματα και ανακοινώσεις που δεν έχουν κανένα πρακτικό αποτέλεσμα.

Η στρατηγική συμμαχία Ελλάδας – Ισραήλ είναι εμφανής πλέον και σε επίπεδο συνεργασίας σε εξοπλιστικά προγράμματα.

Το υπουργείο Αμύνης έχει αγοράσει ήδη δύο κατασκοπευτικά drones και μέσα στους επόμενους μήνες θα προστεθούν άλλα δύο υπερσύγχρονα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Η συνεργασία σε επίπεδο εξοπλιστικών προγραμμάτων περιλαμβάνει και άλλα οπλικά συστήματα που θα προμηθευτεί το ΥΕΘΑ από το Ισραήλ.