Μητσοτάκης: Απειλή για την ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία – Νετανιάχου: Ευημερία μόνο μέσα από την ασφάλεια

Tο θέμα της επιθετικής στάσης της Τουρκίας για την οποία είπε ότι αποτελεί απειλή για τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου όπως τόνισε στις κοινές τους δηλώσεις μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αφηγήθηκε στον Ισραηλινό ομόλογό του την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας για την οποία είπε ότι αποτελούν «αποσταθεροποιητικό παράγοντα» τονίζοντας το άκυρο της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης. «Εμείς πάντα θέλουμε την ειρήνη, εμείς αυτό επιδιώκουμε» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στις ευκαιρίες για την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ υπογραμμίζοντας τη σπουδαιότητα της τριμερούς συνεργασίας, μαζί με την Κύπρο, «που αποτυπώνει το όραμα μιας ειρηνικής ανατολικής Μεσογείου».

Live Streaming

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για άλλη μια φορά τόνισε ότι «για εμάς είναι σημαντικό η Ελλάδα να ανοίξει στους τουρίστες αλλά η ασφάλεια και η υγεία τους είναι πρώτη προτεραιότητα» προσθέτοντας ότι «από 1η Αυγούστου οι Ισραηλινοί τουρίστες θα μπορούν να έρχονται χωρίς περιορισμούς».

«Ανυπονομονούμε να σας δεχθούμε. Έχουμε αυστηρά πρωτόκολλα υγείας, έχουμε στηρίξει το σύστημα υγείας» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Υπενθύμισε, δε, ότι Ελλάδα και Ισραήλ συμμετείχαν από κοινού σε ομάδα χωρών για την εξυπνη διαχείριση του Covid 19 προσθέτοντας ότι «αμφότεροι τα καταφέραμε καλά στην αντιμετώπιη του πρώτου κύματος. Παρόλα αυτά γνωρίζοπυμε οτι μετά την επιτυχή αντιμετώπιση της 1ης φάσης δεν θα μπορέσουμε να χαλαρώσουμε. Είναι σημαντικό να στείλουμε το μήνυμα ότι επαγρυπνούμε ενώ ταυτόχρονα αναγνωρίσαμε ότι πρέπει να υπάρχει restart στην οικονομία».

Νετανιάχου: Λαμπρότερο το μέλλον της συνεργασίας μας

Από την πλευρά του ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου τόνισε ότι Ελλάδα και Ισραήλ «έχουμε κοινά συμφέροντα και αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις» κάνοντας λόγο για «πολύ μεγάλες προκλήσεις στην περιοχή» και σημειώνοντας ότι «ευημερία υπάρχει μόνο αν διασφαλίσουμε τη σταθερότητα και την ασφάλεια».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της άμυνας αλλά και για τα κοιτάσματα αερίου στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ. «Το πιο μεγάλο πρότζεκτ είναι το μήκος του αγωγού east med  μιλάμε για τον μεγαλύτερο υποθαλάσσιο αγωγό. Θα το συζητήσουμε και θα τα καταφέρουμε».

Όσον αφορά τον τουρισμό ο κ. Νετανιάχου αφού υπενθύμισε ότι «πέρσι είχαμε 1,2 εκατ. Ισραηλινούς τουρίστες στην Ελλάδα» στη συνέχεια τόνισε ότι στόχος είναι η 1η Αυγούστου «αλλά αυτό σχετίζεται με το τι θα συμβεί σε επίπεδο πανδημίας».

«Το γεγονός ότι είστε με τους υπουργούς σας εδώ μας δείχνει ότι Ελλάδα και Ισραήλ έχουν ένα λαμπρότερο μέλλον» κατέληξε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Ο διάλογος Μητσοτάκη – Νετανιάχου πριν τη συνάντηση

«Χαίρομαι που σας βλέπω, πρωθυπουργέ», είπε ο κ. Νετανιάχου στα πρώτα λόγια που αντάλλαξαν οι δύο πρωθυπουργοί. «Είναι πάντοτε και δική μου χαρά να έρχομαι στο Ισραήλ. Ζητώ συγγνώμη για τη μικρή καθυστέρηση», απάντησε ο κ. Μητσοτάκης.

«Χαίρομαι για την επίσκεψή σας, η οποία καταδεικνύει τις επιτυχείς και τις θαυμάσιες διμερείς μας σχέσεις», ανέφερε στη συνέχεια ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

«Πράγματι, αποτελεί πάντα και δική μου ευχαρίστηση να επισκέπτομαι το Ισραήλ. Είναι το πρώτο μου ταξίδι στο εξωτερικό μετά την κρίση του κορωνοϊού», σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο κ. Νετανιάχου αποκρίθηκε: «Αυτό σημαίνει πολλά. Έχουμε πολλά να συζητήσουμε».