Στο Κάιρο η Ελλάδα παίζει τα ρέστα της. Το ερώτημα είναι αν αρκούν!

Από τον περασμένο χειμώνα, όταν και έγινε γνωστό το τουρκό-λιβυκό σύμφωνο, ο  νούμερο ένα στόχος της ελληνικής διπλωματίας είναι η σύναψη συμφωνίας για οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Αίγυπτο.

Για αυτόν τον λόγο, αύριο στο Κάϊρο θα βρεθεί ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, ο οποίος αναμένεται να δώσει “γη και ύδωρ” για να πείσει τον Αιγύπτιο πρόεδρο να συμφωνήσει στην οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών μεταξύ των δυο χωρών.

Παρά την προθυμία της ελληνικής πλευράς για μεγάλους συμβιβασμούς προς το Κάιρο, η “επιχείρηση” της ελληνικής διπλωματίας μόνο εύκολη δεν πρέπει να θεωρείται.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος έχει πολλούς λόγους να θέλει μια συμφωνία με την Ελλάδα, αλλά πολύ περισσότερους για να αποφύγει την εμπλοκή του σε μια ενδεχόμενη αντιπαράθεση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Τι κρατάει πίσω τον Σίσι από μια συμφωνία:

1.Δεν θέλει να είναι η Αίγυπτος η χώρα εκείνη, η οποία θα καθορίσει τις οριοθετήσεις των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

2.Δεν θέλει να χειροτερεύσει τις σχέσεις του με την Μουσουλμανική Αδελφότητα, η οποία παραμένει πλειοψηφική εντός της αιγυπτιακής κοινωνίας, έχει ισχυρά προπύργια στον κρατικό μηχανισμό και τέλος έχει ιδιαίτερα θερμές σχέσεις με την Άγκυρα.

3.Θέλει να αποφύγει μια ενδό-μουσουλμανική αντιπαράθεση, η οποία δυνητικά μπορεί να προκύψει από την συμμαχία με μια χριστιανική χώρα έναντι ενός μουσουλμανικού κράτους.

4.Δεν θέλει να δει τις σχέσεις του με την Τουρκία, η οποία παραμένει η δεύτερη ισχυρότερη δύναμη της περιοχής και με πολλά ανοιχτά πολεμικά μέτωπα, να επιδεινώνονται ραγδαία.

Υπάρχουν όμως και οι λόγοι για τους οποίους ο Σίσι θέλει μια συμφωνία:

1.Όλα τα κράτη της περιοχής προβληματίζονται με την αναθεωρητική ατζέντα της Τουρκίας, φοβούμενοι ότι μπορεί να είναι ο επόμενος στόχος της Άγκυρας. Συνεπώς, η ανάσχεση της Τουρκίας είναι προς το συμφέρον της Αιγύπτου.

2.Βάζει φρένο στο “τουρκικό πόδι” στην Βόρεια Αφρική. Πέρα από την Λιβύη που αποτελεί το βασικό πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ των δυο χωρών, η Άγκυρα έχει επιρροή τόσο στο Σουδάν όσο και στην Αιθιοπία, οι οποίες βρίσκονται σε αντιπαράθεση με την Αίγυπτο για νερά του Νείλου.

3.Ενισχύει τις σχέσεις της με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Σαουδική Αραβία-αντιπάλους της Τουρκίας-, οι οποίες με τα πετρό-δολάρια τους ενισχύουν τις οικονομικές και στρατιωτικές ενέργειες της Αιγύπτου.

4.Μέσω δυναμικής απάντησης στην Τουρκία, στέλνει εμμέσως ηχηρό μήνυμα στους Αδελφούς Μουσουλμάνους που αποτελούν την εσωτερική αντιπολίτευση.

Όλα για όλα αύριο στο Κάιρο

Στις διεθνείς σχέσεις δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις. Στην πραγματικότητα, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι θα συμβεί αύριο στο Κάιρο.

Το σίγουρο είναι πως θα λάβει χώρα μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση, κατά την οποία η Ελλάδα θα προχωρήσει σε πολύ μεγάλους συμβιβασμούς, ώστε να κλείσει μια συμφωνία έστω και για μερική οριοθέτηση Α.Ο.Ζ με την Αίγυπτο.

Το μεγάλο ερώτημα, είναι αν η μερική οριοθέτηση και οι συμβιβασμοί για χάρη μιας συμφωνίας… θα είναι αποδεκτοί και συμβατοί με το δικό μας εθνικό συμφέρον.