Με μικρό καλάθι επέστρεψε ο Ν. Δένδιας απο το Κάιρο

Οι υψηλές προσδοκίες της Αθήνας δεν επιβεβαιώθηκαν κατά την διάρκεια της συνάντησης του Ν. Δένδια με την αιγυπτιακή ηγεσία στο Κάϊρο, σε ότι αφορά ένα άμεσο αποτέλεσμα  για την οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών όμως δήλωσε ότι με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Sameh Shoukry, «ξαναπιάσαμε το νήμα της διαπραγμάτευσης για τη συμφωνία των οικονομικών ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου». Δήλωση που δείχνει ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν. Όμως το Κάϊρο, παρα την ένταση στην οποία βρίσκεται με την Τουρκία και στο μέτωπο της Λιβύης δεν επιθυμεί να δεσμευτεί για την πλήρη οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ελλάδα. Συγχρόνως και για την ελληνική πλευρά είναι δύσκολο αν όχι αδύνατον, να υπογράψει συμφωνία η οποία θα εξαιρεί έστω και προσωρινά περιοχές ελληνικής κυριαρχίας και κυριαρχικού ελέγχου.

Η Τουρκία για πολλούς λόγους είναι ένας απειλητικός αντίπαλος και για τις δύο χώρες. Παρ ολ αυτά για την αιγυπτιακή ηγεσία το ζήτημα της οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ελλάδα, έχει πολλές παραμέτρους. Δεν πρέπει να αποφύγουμε αυτή την ώρα και την παραδοχή ότι σε αρκετά θέματα το Κάϊρο δεν έχει συμφωνήσει με την Αθήνα εδώ και πολλά χρόνια, παρα τις προσπάθειες των διαφορετικών ελληνικών κυβερνήσεων.

Η λιτή δήλωση του κ. Δένδια μετά τις συναντήσεις του στο Κάϊρο , δείχνει και την πολυπλοκότητα των διαπραγματεύσεων: « Είχα σήμερα την τιμή να γίνω δεκτός από τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, τον κ. Al Sisi, στον οποίο μετέφερα τους θερμούς χαιρετισμούς του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Του μετέφερα επίσης τη διακηρυγμένη βούληση της χώρας μας να συσφίξουμε τους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας με την Αίγυπτο. Αμέσως μετά είχα μακρές συνομιλίες με τον στενό μου φίλο, τον Αιγύπτιο Υπουργό, τον κ. Sameh Shoukry. Συζητήσαμε για τα περιφερειακά θέματα, για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, για το Λιβυκό, για την τουρκική προκλητικότητα. Τέλος, ξαναπιάσαμε σήμερα το νήμα της διαπραγμάτευσης για τη συμφωνία των οικονομικών ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου».

Η επίσκεψη πάντως του κ. Δένδια στην Αίγυπτο, δείχνει το καλό επίπεδο των διμερών σχέσεων αλλά και την δυνατότητα να συνεχιστούν οι συνομιλίες για την οριοθέτηση στη θάλασσα.