Διαφωνίες και κόκκινες γραμμές για το Ταμείο Ανάκαμψης – Η προειδοποίηση Μέρκελ και η ανένδοτη στάση Μακρόν

Ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία η Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ  2021-2027) και το πλάνο ανάκαμψης Next Generation EU των 750 δισ.Ευρώ.

Οι 27 είχαν μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων και θέσεις των Κρατών Μελών καταγράφηκαν, ώστε σε λίγες μέρες βάση αυτών ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να καταρτίσει ένα διαπραγματευτικό πλαίσιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα σημεία διαφωνίας παραμένουν το συνολικό ύψος του Ταμείου των 750 δισ.Ευρώ και του ΠΔΠ, το ζήτημα των νέων ιδίων πόρων, το θέμα των επιστροφών του προϋπολογισμού (rebates) και η αναλογία δανείων – επιχορηγήσεων.

Επιπλέον σημαντικό θεωρείται το ζήτημα της αιρεσιμότητας και ειδικότερα της σύνδεσης των κονδυλίων με την τήρηση των κανόνων του κράτους δικαίου.

Με μελανά χρώματα περιέγραψε το κλίμα που επικράτησε στη Σύνοδο Κορυφήςαξιωματούχος της ΕΕ, που επικαλείται η ιστοσελίδα Politico.

Όπως ανέφερε, η Σύνοδος κυριαρχήθηκε από «κόκκινες γραμμές των δημοσιονομικά συντηρητικών χωρών και της Φινλανδίας, τόσο στην κατανομή των κονδυλίων, στους όρους για την εκταμίευσή τους, στη διάρκεια του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και την αποπληρωμή των πόρων». «Κατέστη σαφές», συνέχισε ο ίδιος ότι υπάρχει ένας μακρύς και επίπονος δρόμος που θα πρέπει να διανύσουμε σε λίγες σύντομες εβδομάδες εάν θέλουμε να επιτύχουμε συμφωνία μέχρι τα τέλη Ιουλίου»

Ο ίδιος υποστήριξε πως τόσο η Άνγκελα Μέρκελ, όσο και ο Εμανουέλ Μακρόν ήταν «ξεκάθαροι και αποφασιστικοί», ενώ κατά τις ίδιες πηγές φέρονται να τόνισαν πως οι χώρες του Νότου, περιλαμβανομένης της Ελλάδας συμφωνούσαν με τις θέσεις τους.

Νέα συνάντηση των «27» με φυσική παρουσία στα μέσα Ιουλίου

Ο  Σ. Μισέλ σκοπεύει να  συγκαλέσει νέα Σύνοδο, με φυσική παρουσία στις Βρυξέλλες στα μέσα Ιουλίου. Στο ενδιάμεσο διάστημα οι 27 θα επιχειρήσουν να προσεγγίσουν τις διαφορές τους σε διπλωματικό επίπεδο.

Σαρλ Μισέλ: «Χρειαζόμαστε συμφωνία το συντομότερο δυνατόν»

«Περνάμε σε νέα φάση: αυτή της διαπραγμάτευσης» είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, λίγο μετά το τέλος της τετράωρης Συνόδου Κορυφής

Ο κ. Μισέλ εξέφρασε τη δέσμευσή του «να ξεκινήσουν πραγματικές διαπραγματεύσεις» ενώ ανέφερε ότι η επόμενη Σύνοδος με φυσική παρουσία θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Ιουλίου. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει ανάγκη για συμπαγείς προτάσεις πριν από την επόμενη Σύνοδο των 27.

Βασικό μέλημα είναι να «εστιάσουμε στους τομείς που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την κρίση» ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ συμπληρώνοντας ότι «τις επόμενες ημέρες πρέπει να δουλέψουμε παραγωγικά, σκληρά» Επιπροσθέτως, τονίστηκε η δυσκολία και η πολυπλοκότητα του ζητήματος με τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών να μιλούν «για την ύπαρξη πολιτικής βούλησης».

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, έκανε λόγο για «θετικό κλίμα» και εστίασε «στη σοβαρότητα αυτής της κρίσης»τονίζοντας ότι το Σχέδιο Ανάκαμψης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι «ένα φιλόδοξο σχέδιο» και είναι «αναγκαίο να μη χαθεί χρόνος».

«Είμαστε στην αρχή και όχι στο τέλος. Αυτό που θέλουμε να αποτρέψουμε είναι να μεγαλώσει το χάσμα μεταξύ των κρατών μελών» σημείωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν.

Τα βασικά ζητήματα της ατζέντας ήταν το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και το Σχέδιο Ανάκαμψης της Κομισιόν, που αποτελεί το αγκάθι για τα κράτη μέλη , με την ομάδα των «φειδωλών» (Ολλανδία, Αυστρία, Δανία, Σουηδία) να κρατούν αρνητική στάση.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η Επικεφαλής της Κομισιόν, ενημέρωσαν τους Ευρωπαίους ηγέτες και για τις συνομιλίες που είχαν την περασμένη εβδομάδα με τον Βρετανό πρωθυπουργό σχετικά με το Brexit. Όπως ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ υπάρχει η δέσμευση για συμφωνία (για το Brexit), αλλά «όχι με κάθε κόστος».

Η θέση της Μέρκελ

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, η Μέρκελ προειδοποίησε τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει τη βαθύτερη ύφεση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και ότι αυτό θα οδηγήσει πραγματικά σε πολύ, πολύ δύσκολους καιρούς. Αναρωτήθηκε αν ο κόσμος έχει καταλάβει ακριβώς τι σημαίνει αυτό, ενώ πρόσθεσε ότι οι ηγέτες πρέπει να συνεδριάσουν δια ζώσης το συντομότερο δυνατό για να μπορέσουν να καταλήξουν σε μία συμφωνία, είπαν οι αξιωματούχοι.

Ο Μακρόν επιμένει στο μέγεθος του ταμείου ανάκαμψης

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, είπε στους Ευρωπαίους ομολόγους του ότι τα μέτρα της ευρωπαϊκής βοήθειας θα πρέπει να περιλαμβάνουν τουλάχιστον 500 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις λόγω της έκτασης της οικονομικής επίπτωσης της πανδημίας, σύμφωνα με το Bloomberg, που επικαλείται αξιωματούχο με γνώση των δηλώσεων του.

Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε ότι η συμφωνία πρέπει να ολοκληρωθεί έως τον Ιούλιο λόγω των ευαισθησιών των αγορών και της πίεσης από τις διαπραγματεύσεις για το Brexit. Σε μία ένδειξη ότι ο Μακρόν είναι διατεθειμένος να κάνει κάποιες παραχωρήσεις στις δημοσιονομικά φειδωλές χώρες, διαμήνυσε ότι θα μπορούσε να συμφωνήσει με επιστροφές πόρων στις χώρες που εισφέρουν περισσότερο στον προϋπολογισμό της ΕΕ ενόσω αυτό θεωρείται αναγκαίο για να υπάρξει συμφωνία για το σχέδιο ανάκαμψης, δήλωσε ο αξιωματούχος.