Απάντηση Αγκυρας σε Μακρόν: «Η Γαλλία παίζει το επικίνδυνο παιχνίδι στη Λιβύη»

Κλιμακώνει την ένταση με την Γαλλία η Τουρκία, με το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας να απαντά σήμερα, Τρίτη, στις χθεσινές δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος, κατηγόρησε τον Ταγίπ Ερντογάν ότι παίζει «επικίνδυνο παιχνίδι» στη Λιβύη.

«Η Γαλλία έχει σημαντική ευθύνη για το χάος στη Λιβύη και εκείνη είναι που παίζει στην πράξη το επικίνδυνο παιχνίδι», τονίζεται από την τουρκική πλευρά, συμπληρώνοντας πως «η άγνοια του Παρισιού σχετικά με τις νόμιμες ανησυχίες της Τουρκίας αυξάνουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, αντί να προωθούν την ειρήνη και τη σταθερότητα».

«Η Αγκυρα καλεί τη Γαλλία και τον πρόεδρο Μακρόν να σταματήσουν τα βήματα που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και το μέλλον της Λιβύης, της Συρίας και της Ανατολικής Μεσογείου, και να χρησιμοποιήσει τους ήδη υπάρχοντες δίαυλους επικοινωνίας».

Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο Εμανουέλ Μακρόν, στην επικοινωνία του με εκπροσώπους του Τύπου που κάλυπταν τη συνάντηση με τον Τυνήσιο ομόλογό του Κάις Σαΐντ στο Ελιζέ, κατηγόρησε τον Ταγίπ Ερντογάν ότι παίζει «επικίνδυνο παιχνίδι» στη Λιβύη. «Είχα ήδη την ευκαιρία να πω πολύ καλά στον πρόεδρο Ερντογάν ότι θεωρώ πως η Τουρκία παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι στη Λιβύη σήμερα, παραβαίνοντας όλες τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στη διάσκεψη του Βερολίνου», τόνισε ο Γάλλος ηγέτης.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε «δικαιολογημένες» τις ανησυχίες της Αιγύπτου «για την τουρκική επέμβαση στη Λιβύη» και προσέθεσε: «Δεν θα αποδεχθούμε τον ρόλο της Τουρκίας στη Λιβύη. Η ασφάλεια της Μεσογείου είναι ζήτημα κομβικής σημασίας για τη σταθερότητα της Γαλλίας».

Αναφερόμενος στο πρόσφατο ναυτικό επεισόδιο ανάμεσα σε φρεγάτες της χώρας του και της Τουρκίας, δήλωσε ότι «αποδεικνύει πως είχα δίκιο όταν έλεγα ότι το ΝΑΤΟ είναι κλινικά νεκρό».