Ο ειδικός απεσταλμένος και η επαναλειτουργία διαύλων επικοινωνίας Αθήνας-Αγκυρας.

Η τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Ερντογάν ήταν το αποτέλεσμα μιας προσπάθειας της ελληνικής κυβέρνησης να ξαναλειτουργήσουν οι επίσημοι δίαυλοι επικοινωνίας των δυο χωρών.  Η συνομιλία έγινε πριν από την «σύγκρουση» ή το «ατύχημα», λόγω της επιθετικής τουρκικής στάσης σε όλα τα επίπεδα , διπλωματικό αλλά και στρατιωτικό. Οι παραδοσιακοί δίαυλοι επικοινωνίας σε ώρα ανάγκης ή και σε άλλες περιπτώσεις, μεταξύ των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών των δύο χωρών έχουν πρακτικά κοπεί, ενώ και το Μέγαρο Μαξίμου δεν επικοινωνεί με τον τούρκο Πρόεδρο.

Είναι από τις χειρότερες περιόδους σε ότι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε ότι αφορά τους διαύλους επικοινωνίας που ήταν συνεχώς ανοικτοί και σε πολύ δύσκολες  ώρες.

Οι παρασκηνιακές προσπάθειες

Ο Έλληνας απεσταλμένος προσπαθεί εδώ και μήνες να βρει διαύλους  με την τουρκική ηγεσία πρωτίστως με τον  ίδιο τον Ερντογάν. Η  προσπάθεια του δεν έχει φέρει ορατά αποτελέσματα, αν ο ίδιος δεν το βάζει κάτω.

Η κυβέρνηση παράλληλα έχει ζητήσει και από το Βερολίνο (γνωστές οι γνωριμίες της Ντόρας Μπακογιάννη στην Γερμανία) διαμεσολάβηση. Κάποιοι εκτιμούν ότι η επικοινωνία ήταν και αποτέλεσμα της γερμανικής διαμεσολάβησης.

Μια κρούση (ίσως για τα μάτια του κόσμου) έκανε και ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάγιο, που επισκέφθηκε πρόσφατα την Τουρκία, αλλά και η δική του κίνηση έμεινε χωρίς ανταπόκριση.

Το μεγάλο ερώτημα και η μεγάλη ελπίδα της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η Ουάσιγκτον. Σε επίπεδο πρέσβεων Τζ. Πάϊατ στην Αθήνα και Ντέιβιντ Σάτερφιλντ στην Άγκυρα, υπάρχει μια κάποια κινητικότητα (ή έτσι τουλάχιστον αφήνουν να εννοηθεί). Όμως το αφεντικό του Λευκού  Οίκου, ο Ντ. Τράμπ  είναι με τον Ερντογάν στον οποίο και έχει δώσει το πράσινο φως και πλέον  δεν ασχολείται λόγω των καυτών εσωτερικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει 4 μήνες πριν τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές. Η στάση του Ντ. Τράμπ και του υπουργού του Εξωτερικών Μ. Πομπέο δεν αφήνουν  καμία ελπίδα για αμερικανική παρέμβαση, η οποία θα συμπεριλαμβάνει και τις ελληνικές αγωνίες.  Ακόμα και στην περίπτωση της ήττας του Τράμπ, κάποια φωνή από τον Λευκό Οίκο δεν θα εμφανιστεί πριν από τον Ιανουάριο του 2021. Η στάση του Λευκού Οίκου και τα λάθη της Αθήνας, κάνουν ακόμα πιο επιθετικό τον Ερντογάν, ο οποίος αρνείται να συνομιλήσει.

Η συζήτηση

Για την Άγκυρα θέμα διαλόγου υπάρχει αν η Αθήνα δεχθεί τις τουρκικές απαιτήσεις. Να μπουν δηλαδή στο τραπέζι της διαβούλευσης όλες οι διεκδικήσεις (ΑΟΖ, επήρεια (δικαιώματα) νησιών, εναέριος χώρος, αποστρατικοποίηση νησιών κλπ, κλπ)
Εξ ου και η πρόσκληση σε διάλογο των Τσαβούσογλου και Ακάρ των τελευταίων ημερών , η οποία όμως πάντα συνοδεύεται από την απειλή. Με τον Ακάρ να λέει: «Μην διανοηθείτε να δημιουργήσετε τετελεσμένα χωρίς εμάς, θα λυπηθείτε»

Στην επικοινωνία Μητσοτάκη Ερντογάν φάνηκε ότι είμαστε ακόμα μακριά για να φανεί το επίπεδο του διαλόγου και τα θέματα της συζήτησης.
Ένα θέμα που συζητήθηκε στην επικοινωνία ήταν και το μεταναστευτικό. Με τον Ερντογάν να θεωρεί ότι η Ελλάδα κάνει λάθος που υποστηρίζει ότι τα σύνορα της είναι σύνορα της Ευρώπης γιατί και η Τουρκία είναι Ευρώπη. Μόνο που ο κ. Μητσοτάκης μιλά για την ΕΕ.

Το αποτέλεσμα πάντως της συζήτησης (που κράτησε μία ώρα , άρα 30 λεπτά λόγω μετάφρασης) είναι ότι θα ανοίξουν ξανά οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας -Αγκυρας. Στόχος να υπάρχει επικοινωνία μεταξύ των Επιτελείων αλλά και των υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών.