Συνάντηση Πούτιν-Χαμεϊνί-Ερντογάν για την Συρία

Συνάντηση για το μέλλον της Συρίας θα έχει αύριο ο “απομονωμένος” Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Ρώσο και Ιρανό ομόλογο του, Βλαντιμίρ Πούτιν καθώς και τον Χασάν Ρουχανί.

Στο μεταξύ νέες πρωτοβουλίες αναμένεται να πάρει και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Συρία, πραγματοποιώντας διαδικτυακή σύνοδο δωρητών για τη Συρία και αναζητώντας σχεδόν 10 δισεκατομμύρια δολάρια για τη χώρα, όπου εννέα χρόνια πολέμου έχουν προκαλέσει τον εκτοπισμό εκατομμυρίων ανθρώπων, μια ανθρωπιστική κρίση που επιδεινώθηκε λόγω της αύξησης των τιμών των τροφίμων και της επιδημίας του κορονοϊού.

Στην ετήσια διάσκεψη δωρητών συμμετέχουν 60 κυβερνήσεις και μη κρατικές υπηρεσίες μέσω βίντεο, σε μια εκδήλωση την οποία φιλοξενεί η ΕΕ και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 19:00 ώρα Ελλάδας.

“Οι Σύροι άνδρες, γυναίκες και παιδιά έχουν βιώσει τραύματα, εκτοπισμό, καταστροφές, τρόμο (…) σε μαζική κλίμακα”, δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Γκάιρ Πέντερσεν. “Ο κίνδυνος από την covid-19 παραμένει μεγάλος”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με απολογισμό του αμερικανικού πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, στη Συρία έχουν καταγραφεί 269 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού, όμως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει προειδοποιήσει ότι η πραγματική κατάσταση είναι μάλλον πολύ χειρότερη και ο αριθμός των κρουσμάτων αναμένεται να αυξηθεί.