Κλειδώνει η συμφωνία με την Γαλλία για τα εξοπλιστικά προγράμματα ύψους 10 δις.

Ραγδαίες φαίνεται πως είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο των εξοπλιστικών προγραμμάτων της χώρας μας, καθώς τις επόμενες ημέρες είναι πολύ πιθανό να “κλειδώσει” η συμφωνία για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να χρηματοδοτηθούν νέες αγορές και αναβαθμίσεις του υπάρχοντος υλικού των Ενόπλων Δυνάμεων… με άρωμα Γαλλίας.

Ο προϋπολογισμός του 10ετούς προγράμματος μπορεί να φτάσει σε βάθος χρόνου ακόμα στα 10 δισ. ευρώ, ενώ από αυτά, κονδύλια ύψους 1-1,5 δισ. ευρώ αναμένεται να εκταμιευτούν μέσα στους επόμενους μήνες για αγορά βλημάτων, τορπιλών, ανταλλακτικών κ.λ.π.

Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η συμφωνία να κλείσει ως τις 10 Σεπτεμβρίου, όταν δηλαδή έχει προγραμματιστεί η Σύνοδος των χωρών του Νότου, όπου θα γίνει στην Κορσική.

Αν και οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη και απομένουν αρκετά που πρέπει να συζητηθούν και επομένως τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο, η συγκυρία της 10ης Σεπτεμβρίου για να πέσουν οι υπογραφές θεωρείται από την Αθήνα ιδανική.

Η άμεση ανάγκη της ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεων επιβεβαιώνεται και από τις δηλώσεις των ανώτερων αξιωματούχων της κυβέρνησης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Γιώργος Γιεραπετρίτης τόνισε ότι ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις της κυβέρνησης για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας.

Ο Υπουργός Επικρατείας έκανε λόγο, μάλιστα, για «μενού επιλογών», λέγοντας ότι ήδη γίνονται οι σχετικές διαπραγματεύσεις. «Βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις και συζητήσεις με πολλές δυνάμεις με πρόθεση αναβάθμισης και της αμυντικής μας βιομηχανίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας και πρόσθεσε: «Ήδη έχουμε μενού επιλογών για την αναβάθμιση των υφιστάμενων οπλικών συστημάτων και την αγορά νέων, στο πλαίσιο του δημοσιονομικού χώρου που έχουμε».