Παρέμβαση Πομπέο: Μειώστε τις εντάσεις για να αρχίσουν συνομιλίες

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κάλεσε σήμερα την Ελλάδα και την Τουρκία να «μειώσουν τις εντάσεις» για να σταματήσει η κλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο.

«Καλούμε όλους να κάνουν ένα βήμα για να μειωθούν οι εντάσεις και να αρχίσουν διπλωματικές συνομιλίες στο θέμα των διενέξεων που υπάρχουν στην ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η παρέμβαση Πομπέο έρχεται μία ημέρα μετά την  κίνηση της Ουάσιγκτον να άρει το εμπάργκο πώλησης αμερικανικών «μη φονικών όπλων» προς την Κυπριακή Δημοκρατία, σε μία διπλωματική κίνηση ιδιαίτερης σημασίας δεδομένης της χρονικής στιγμής της ανακοίνωσης.

Η χρονική επιλογή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εν μέσω κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο και απειλών από την Τουρκία για εποικισμό της Αμμοχώστου, γίνεται αντιληπτή και ως ένα έμμεσο μήνυμα, ότι η Ουάσιγκτον προχωρεί σε κινήσεις ενίσχυσης και όχι υπονόμευσης της σταθερότητας στην περιοχή. Η άρση του εμπάργκο θα έχει ισχύ για ένα χρόνο και θα μπορεί να ανανεώνεται σε ετήσια βάση.

Την ίδια στιγμή στην Αθήνα εκτιμάται ότι μετά την εκατέρωθεν κύρωση της συμφωνίας ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου, επίκειται και η ανάρτηση των σχετικών χαρτών στον ΟΗΕ. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα βρεθεί στη Νέα Υόρκη την Παρασκευή, όπου θα συναντηθεί με τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, τον οποίο θα ενημερώσει για τις συμφωνίες Ελλάδας με Ιταλία και Αίγυπτο, αλλά και τις παρατυπίες που διαπράττονται από την Τουρκία βάσει του τουρκολιβυκού μνημονίου.Online