Το ύποπτο άρθρο της Welt και ο ρόλος της Γερμανίας

Η επιθυμία της Γερμανίας, να οδηγήσει την Ελλάδα και την Τουρκία, στο τραπεζί του διαλόγου είναι κοινό μυστικό στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως κοινό μυστικό είναι πως οι Γερμανοί, για να διατηρήσουν τις εμπορικές τους σχέσεις με τον Ερντογάν, θέλουν η συμφωνία ανάμεσα στις δυο πλευρές να αφήνει ικανοποιημένη τόσο την Αθήνα όσο και την Άγκυρα.

Για να πετύχουν τον στόχο τους αυτό, οι Γερμανοί έχουν χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχουν στην διάθεση τους: μυστικές επαφές μεταξύ των δυο πλευρών, επίσημες ανακοινώσεις απο τις γερμανοκίνητες Βρυξέλλες, “ολιγωρία στην επιβολή κυρώσεων” και φυσικά μεσολάβηση της ίδιας της Γερμανίδας Καγκελαρίου.

Το ύποπτο δημοσιεύμα της Welt

Χθές, έκανε την εμφάνιση του στον γερμανικό τύπο ένα δημοσιεύμα της Welt, το οποίο υποσήριξε πως “ο Ερντογάν ήθελε να προκαλέσει ένα θερμό επεισόδιο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία”, το οποίο όμως οπως επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα “απέτρεψαν οι Τούρκοι στρατιωτικοί”.

Το δημοσίευμα αυτό, της ομολογουμένως έγκριτης γερμανικής εφημερίδας, έχουμε σοβαρούς λόγους να πιστέυουμε πως υποκρύπτει σκοπιμότητες και έχει αλλότριες -απο την ενημέρωση των πολιτών-στοχεύσεις, για δύο κύριους λόγους:

1.Οι μέχρι τώρα κινήσεις του Ερντογάν δεν φανερώνουν πως ο Τούρκος πρόεδρος έχει διάθεση για θερμό επεισόδιο ανάμεσα στις δυο χώρες. Αν ο στόχος του ήταν αυτός, τότε το θερμό επεισόδιο, θα είχε ήδη εκδηλωθεί εντός του Αυγούστου, όταν τα ελληνικά και τα τουρκικά πολεμικά πλοία βρίσκονταν “face to face”.

2. Με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εντός της τουρκικής κοινωνίας αλλά και με την δεδομένη κατάσταση που υπάρχει στις τάξεις του τουρκικού στρατού, φαντάζει απίθανο να μπορούσε ο οποιοσδήποτε αξιωματικός να αποτρέψει τον Ερντογαν απο τα φέρει εις πέρας μια αποστολή που έχει προαποφασίσει ο Τούρκος πρόεδρος.

Θέλουν να μας φοβίσουν οι Γερμανοί;

Συνεπώς, το ερώτημα που προκύπτει είναι αν οι Γερμανοί άφησαν να διαρρεύσει αυτό το ρεπορτάζ για να φοβίσουν την Αθήνα και την ελληνική κυβέρνηση.

Κ.Δ